Cover Image

BIULBIUL

Publicat de Aurel Băjenaru, 10 Septembrie 2019
Timp de citire: 4 minute

BIULBIUL

Dimineața, seara, triste.

Triste oare-ntr-adevăr ?

Umbre-atîrnă de batiste

Și de fire lungi de păr.

De vor fi sau nu, precum

Ochiul de ciclop le vede,

Zugrăvite-n vînt cu fum,

N-au conture, nici parfum

Ramurile din livede.

 

Printre prunii din amurg

Cîntă-n ritmuri de tipsii

Ghiersul moale, stihul turc

Și arab, de la geamii.

 

Rugăciune ! Nebunie !

Ca bolnavii gem cu toții.

Sînt nebuni ? În chinovie

Au și munte și cîmpie.

 

Catapeteasmă pustie,

În altar, îmi intră hoții.

 

Tudor Arghezi

 

***

 

Biulbiul - Ciocârlia (de Jos), Constanța

Ciocârlia (în trecut Ciocârlia de Jos/Biulbiul-Mic, în turcă Küçük Bülbül) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Constanța, Dobrogea, România. Se află în partea central-sudică a județului, în Podișul Cobadin, la o distanță de 30 km de Constanța și la 18 km de Medgidia. La recensământul din 2002 avea o populație de 1619 locuitori.

 

Ciocârlia de Sus, Constanța

Ciocârlia de Sus (în trecut Biulbiul-Mare, în turcă Büyük Bülbül) este un sat în comuna Ciocârlia din județul Constanța, Dobrogea, România. Se află în partea central-sudică a județului, în Podișul Cobadin. La recensământul din 2002 avea o populație de 1422 locuitori.

 

***

 

În aceste locuri, dupa cum spune legenda, veneau ciobanii, toamna, cu turmele lor de la munte, pentru iernat, si se spune ca tot aici se afla o ciobanita nespus de frumoasa careia i se dusese vestea pentru vocea ei minunata. Cât era ziua de mare, ea îsi purta oile la pasunat. Când gasea un loc cu iarba buna pentru mioarele sale, se aseza la umbra unui salcâm batrân, torcea si cânta atât de frumos încât mai toate pasarile cerului se apropiau sa o asculte.

Într-una din zile, în timp ce se plimba pe câmp, un bei a auzit fermecatorul ei glas. El s-a îndreptat spre salcâm si, vazând cât era de frumoasa fecioara, pe loc i-a cazut draga si a cerut-o de sotie. Atrasa de caldura vocii, dar si de înfatisarea voinicului, ciobanita a acceptat propunerea si l-a urmat la palat, iar turma sa i-a daruit-o unui batrân nevoias de la curtea beiului.

Au trecut anii si sotia i-a daruit alesului ei doua fete, care au mostenit frumusetea de netagaduit a parintilor, dar mai ales glasul cristalin al mamei. De mici, fetele colindau câmpurile si dumbravile, adunând flori si imitând trilurile pasarilor.

Într-o seara, ele se aflau în veranda si se întreceau în trilurile ciocârliei. Mai toti supusii beiului s-au apropiat si, ascultându-le fermecati, au zis în cor: „Buyuk Biulbiul“ si „Kucuk Biulbiul“, ceea ce înseamna Ciocârlia Mare si Ciocârlia Mica. Când le-a venit vremea de maritat, cea mare s-a casatorit cu un fecior din sat, iar pe cea mica a furat-o un voinic turc dintr-un sat apropiat.

Mult timp, cele doua sate unde traiau fetele s-au numit Büyük Bülbül si Küçük Bülbül, asa cum le spuneau localnicii fetelor. Cu trecerea anilor, românii le-au numit, în graiul autohton, Ciocârlia de Sus si Ciocârlia de Jos.

 

Dobrogea, sâmbure de legenda - Gherghina Barbu, Dumitru Ciurea, Elena Juga.

 

***

 

In imagine tatari din Biulbiul, fotografie facuta de Eugene Pittard in jurul anilor 1900.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

331
Techirghiol
28.03.2024 21:13
Actual: 15° C
Viteza vantului: 3.01 m/s