Cover Image

Brigandagiu in Dobrogea

Publicat de Aurel Băjenaru, 9 Noembrie 2020
Timp de citire: 3 minute

Citim in ziarul "Constanta":

Ni se scrie din comuna Calfa, plasa Hirsova, ca in seara de 5 Septembrie pe la orele 9 jum. noaptea, talharii au pradat in casa sa pe Dumitru Dogaru din catuna Mahometcea, luindu-i suma de 2680 de lei. Iata cum s'a petrecut faptul: Pe cand numitul nu dormea, fiind lumanarea inca aprinsa, doui tilhari inarmati se introduc in casa, cerend bani si ordonand sotiei si copiilor, sa nu faca gura.

Dogarul le dete o suma oare-care, dar ei nemultumindu-se cu atat intreaba pe sotii lor, ce pazeau afara, daca Dogaru nu ar avea mai multi bani. - Inapoinduse l'au amenintat cu moartea, dupa care  Dogaru au scos si le-au dat banii toti, nelasandu-i nimic. Legara apoi pe Dogaru si plecara neurmariti de nimenea. Pe drum au dat mai multe focuri de arme puternice la auzul carora alergara oamenii din carciuma, ce nu era mai departe de 300 m. In urma lor s'a auzit huruituri de trasura spre Corugia, imprejurare din care se conchide ca tilharii au venit cu caruta, - mare indrazneala! Primarul si notarul fiind instiintati pe la orele 12 din noapte, s'au pus in urmarirea talharilor dar nu i'au putut prinde. Banuim ca de caraule nici nu se pomeneste pe acolo, caci altminterea era imposibil sa nu se simta tilharii si mai ales sa nu fie urmariti imediat, pana ce a venit primarul din Calfa.

Semnalam banuiala noastra d-lui subprefect de Harsova.

* * * 

Mai zilele trecute o banda de 4 turci, iesind la drumul mare intre satele Abdulakioi si Topra-isar, din plasa Mangalia, au atacat pe mai multi calatori. Unul dintre dansii a fost legat iar un german din satul Osmancea a fost ucis de glontele talharilor impreuna cu un cal de caruta.

Imediat ce stirea a sosit in Constanta, d- colonel Chiritescu, prefectul judetului, insotit de seful politiei Constanta, d. G. Cimbru si un agent politienesc Dumitru Constantin, un politist indraznet, s'au dus sa vaza locul crimei si sa ia cuvenitele dispozitii pentru prinderea briganzilor.

Pe drumul cunoscut de politisti, de cand cu prinderea vestitului talhar Saban cu sotii sei, mai acum o luna,din investigatiunile facute, isi formeaza convingerea ca doui indivizi a caror semnalmente se potriveau in totul cu descrierea atacatilor au trecut spre Constanta, in timp dupa comiterea crimei. - Inapoindu-se in Constanta si cercetand cu deamenuntul in toate localele din mahalaua de sus, noaptea tarziu reusesc a gasi pe unul din banditi, pe care'l si aresteaza. Arestatul recunoscut de victimele chemate imediat, a marturisit cirma si in cele din urmasi pe tovarasii sei, alti trei turci, dintre care unul ar fi pornit spre Braila, iar cei-L'alti s'au imprastiat prin sate.- S'a trimis imediat la Braila subprefectul Zadic, care a gasit pe talhar si l'a adus in Constanta, dupa care a pornit in urmarirea celor-l'alti doui, care posed si armele de care s'au servit.

Lupta, 22 septembrie 1893

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

61
Techirghiol
29.09.2022 10:47
Actual: 20° C
Viteza vantului: 2,24 m/s