Cover Image

Cadrilaterul in cotidian

Publicat de Aurel Băjenaru, 11 Iunie 2020
Timp de citire: 3 minute

Recenta campanie contra Bulgarilor ne-a adus multe şi felurite foloase.

Mai întâi folosul material de a ne vedea ţara mărită cu încă o bună bucată de pământ fertil. Să sperăm că'n viitor «ţăranul român» prin adopţie va avea o soartă mai bună decât a ţăranului băştinaş din România liberă.

Să mai sperăm — Doamne sfinte, ce optimist sunt astăzi! —că guvernul actual nu va proceda în cadrilater cum s'a procedat cu Dobrogea la anexarea ei , trimeţând s'o guverneze lichelele — în majoritate — şi indivizi certaţi cu justiţia — în unanimitate. Să nu facem ca mâine bulgarul de azi să  regrete domnia bulgară de ieri. Să nu fim prea Români, dar nici Bulgari sadea: juma'te şi juma'te e tot ce le trebue lor.

Tot depe urma acestei campanii ne-am ales şi c'un folos cultural. Cunoştinţele geografice ale celor ce au trecut Dunărea, s'au mărit considerabil c'o sumedenie de nume de sate şi oraşe bulgăreşti, a căror existenţă mulţi din ei, probabil, nici n'o visau. După trei zeci de ani, soldatul român, care de obiceiu petrece sezonul în cazarmă sau sub cort, la câmp,pentru a doua oară pleacă în vilegiatură ca să mai respire şi alt aer decât al patriei lui lăsând în ţară bogătaşii bătrâni cari o tuleau peste graniţă la prima dogoreală a soarelui de Iulie.

De asemenea limbagiul «trotoariştilor » s'a înbogăţit' şi el c'un cuvânt nou, aninat la o expresie veche,foarte des întrebuinţată în viaţa de toate zilele a cocotelor ordinare. Nu mai departe , ieri noapte, un individ adresând insulte grosolane unei cocote enorme, aceasta, supărată c'o apucase miezulnopţei fără adorator, se opreşte'n loc, îi răspunde, bâtându-se cu palma peste partea cea mai cărnoasă a corpului:

— Pupa-m'ai în cadrilater *, monşer! 

Nae Saltimbancu

Furnica, 8 August 1913

* * *

De la "anexarea" Dobrogei (1878 n.r.), aceasta a fost guvernata numai de "lichele certate cu justitia"?! Se pare ca dl. Nae Taranu, redactor la Furnica, nu era foarte ingaduitor cu oficialitatile Dobrogei.

*)  cadrilatér (fr qadrilatere) figura plana cu patru laturi , sau Dobrogea de Sud, partea de sud, bulgareasca a Dobrogei anexata de Romania in urma razboiului din 1913.

Caricatura prezentata ca imagine de coperta face aluzie la faptul ca Romania a insistat in timpul razboaielor Balcanice 1912-1913 sa primeasca de la Bulgaria orasul Silistra, aflat la granita dintre cele doua tari, in schimbul neutralitatii in razboi. Iar pana la urma, a obtinut toata provincia numita Dobrogea de Sud sau Cadrilater. Daneff, cel care "oua" Cadrilaterul era prim-ministru bulgar.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
14.08.2020 22:48
Actual: 23° C
Viteza vantului: 4,1 m/s

Vizitatori astazi

309