Cover Image

Calea ferata otomana din Dobrogea analizata de Romania - 1863

Publicat de Aurel Băjenaru, 28 Octombrie 2020
Timp de citire: 2 minute

Intr-un articol din Romanul (ziar autointitulat "Ziaru Comercialu, Politicu, Literariu") din 25 - 26 ianuarie 1863, in care se reda cuvantarea debutatului I.I. Melicu, iata ca ni se da si o descriere a Doborgei, asa cum era ea vazuta din Romania. 

In contextul in care aici erau urmarite cu scepticism si chiar ingrijorare preocuparile turcilor in provincia dintre Dunare si mare, unde cu firman de la Sultan, compania  "The Danube and Black Sea Railway Kustendje Harbour Company Limited" (DBSR)  nou infiintata in 1857, a inaugurat in timp record, in 1860 prima cale ferata din Imperiul Otoman, cale ferata ce lega Constanta de Cernavoda, noua realizare otomana de la granita Romaniei devine subiect de dezbatere in parlament.

Se considerea printre altele ca, Turcia doreste sa ia fata Rusiei in controlul asupra gurilor Dunarii, scazand prin calea ferata importanta traficului fluvial, ceea ce insa, considera oratorul, prezenta un pericol si pentru porturile romanesti, deci un proiect defavorabil Romaniei, care nu trebuia sa raspunda cu o cale ferata de legatura.

Si iata ca articolul in romaneste (fragment), inca este relativ greu de citit de "romanul modern" din cauza reminiscenteleor grafiei chirilice folosita in scrierile romanesti inca din Evul Mediu. 

Românul, 07, 25-26 ianuarie 1863 (Articol -fragment)

"Nu ne mai ramane sa examinam decat Turcia, care o consideram mult mai inapoiata decat noi, sub toate punctele de vedere.

Turcia ca si Austria, impovarata de datorie, a contractat si stabilit linia de la Cernavoda la Kiostenge de mai multi ani de zile.

Pentru ce oare Turcia, care de notorietate publica, este afundata in datorii, a dat prioritate unei linie intre Cernavoda si Kiostenge, pe o localitate baltoasa, necultivata si necultivabila, fara centre populate, fara nici o industrie?

Caci pe langa milioanele cheltuite pentru calea ferata se infiinteaza si unu portu prin "jeteuri" (?) artificiale ca sa raspunda(?) la ingratitudinea naturii.

Negresit ca calea ferata de la Dobrogea are un interes politic de intaia ordine pentru cei care cheltuiesc sute de milioane si acest interes politic nu poate privi decat pe cei cu care se invecineaza decat cu Romania, in fata careia s-a pus ca o ispita de rau augur."

Vezi si:

https://www.techirghiol.com/primul-timbru-postal-al-constantei

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

53
Techirghiol
04.12.2020 06:29
Actual: 8° C
Viteza vantului: 4,1 m/s