Cover Image

Callatis

Publicat de Aurel Băjenaru, 31 Octombrie 2019
Timp de citire: 2 minute

Mangalia este un orăşel pe ţărmurile Mării Negre, întemeiat de Argonauţi şi după o lungă vreme  restaurat de Genovezi, cari au avut în inimă să-l facă întâiul între porturile orientale. Astăzi însă rar se abat pe la el pasările apelor şi acelea cari vin sunt corăbii Bulgăreşti de la Burgaz şi de la Varna încărcate cu lemne. 

Pe ţărmul sidefiu al mării, cu sclipiri de topaze şi rubine, bătrâna Callatis pare că doarme. Din coşciugul pe care i l-au durat veacurile şi colbul care au acoperit-o, Callatis reînviază însă atunci când doreşti cu patimă să o ai reînviată în tine. Zidurile nu mai sunt pietre măcinate de vânt şi ploi, ele devin fiinţe şi ţi vorbesc multe, iar tu stai să le asculţi.

Nu răsărise soarele când am intrat în Mangalia şi Fosfor lumina încă cu o lumină slabă cerul înstelat. Aurora nu deschisese porţile ca Helios soarele şa pornească pe drumul dătător de lumină pământului, care zăcuse în umbră douăsprezece ceasuri. 

Pe marginea şoselei printre salcâmii cari-şi tremurau frunza zării, o feştilă la fereastra primei case de pescari ; şi atunci am cunoscut că am intrat în Mangalia. Callatis, străveche Callatis, port de aur, port de aur rătăcit pe ţărm de argint spre soare răsare, te salut am strigat, fluturându-mi acoperemântul capului.

[...]

 

Ghenadie Foti

Cultura Poporului, 22 iunie 1930

 

In imagine o casa turceasca de piatra la malul marii in Mangalia, august 2019.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

236
Techirghiol
26.02.2020 21:13
Actual: 9° C
Viteza vantului: 6,2 m/s