Cover Image

Când a trecut armata româná in Dobrogea

Publicat de Aurel Băjenaru, 30 Iulie 2020
Timp de citire: 2 minute

(1878 Noembrie 14)

Nu-i sat dobrogean in care oamenii bätrâni sá nu-si aducä aminte de acum 50 de ani, and au väzut întâi dorobanti si cäläreti români. 

Cum s'a iscälit pacea, dupä sfârsirea räzboiului turco-ruso-roman, o delegatie de musulmani dobrogeni se duse la Bucuresti sä roage pe Vodä Carol ca sá trimitä mai repede armata românä in Dobrogea, fiindcä nu aveau siguranta vietii din partea armatei rusesti de ocupatie si a bandelor bulgare.

La 14 Noembrie, Vodá Carol dädu o proclamatie cätre populatiile provinciei, numindu-i pe toti frati", asigurându-le linistea, viata, avutul si libertatea credintei. Capii autoritätilor dobrogene trecurä Dunärea odatä cu armata românä. O divizie sub comanda generalului Anghelescu se indreptä spre Tulcea si Constanta, läsând ici colo posturi de soldati pentru pazä. Primirea a fost o särbatoare. Pretutindeni, locuitorii, in cap cu fruntasii si preotii lor, iesirä înairntea armatei noastre, care aducea de acum sigurantä si rânduialä, cu strigäte de bunä venire.

Steagurile noastre s'au înfipt pânä in coasta märii. Cum au trecut ostasii nostri, întâiul lucru a fast urmárirea tâlharilor care jefuiau in ziua mare. Poterele de soldati s'au intins dealungul granitei dinspre Bulgaria, pe drumuri, prin sate si orase. Indatä s'au pus diligente de posta escortate de cälärasi ; s'a asezat telegraf intre orase, s'au adus învätätori, preoti, functionari din tara, acolo uncle se simtea nevoia.

Multe sate erau in parte nimicite de räzboiu. Se trimeteau soldati dupä arätarea hártii la satul cutare, dar care nu mai era gäsit acolo, ori numai niste därâmäturi päräsite. Cele mai multe sate erau niste bordeie särmane, care nu puteau gäzdui trupe numeroase, mai ales cä era si iarnä. Armata, rebegitä de frig si de foame, obositä de drumuri, se culca in paie, in colibe, pe gerul lui lanuarie. Nu gäseau lemne de foc, nici nutret pentru cai si nici hranä pentru ei. Soldatii se multumeau cu pezmeti uscati trimisi dela Bucuresti pe drumuri lungi si grele. Au indurat toate lipsurile si au stat la datorie pentru tara.

Al. Ionascu

Ofiter invalid din räzboiul pentru Romania Mare

Albina, septembrie -octombrie 1928

In imagine "Tipuri din Dobrogea", 1901.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

385
Techirghiol
29.03.2024 00:13
Actual: 11° C
Viteza vantului: 2.88 m/s