Cover Image

Cand Techirghiolul a devenit localitate bulgareasca

Publicat de Aurel Băjenaru, 28 Iulie 2021
Timp de citire: 4 minute

In Marele Razboi ( Primul Razboi Mondial), in urma declaratiei prin care Bulgaria se angaja in razboi cu Romania din 19 august/1 septembrie, Dobrogea se afla in plina conflagratie mondiala, pana la 3/16 decembrie 1916 cand trupele germano-bulgaro-turce ocupa toata provincia.

Pacea de la Bucureşti din mai 1918, stabileste noile frontiere ale Dobrogei care ramane sub ocupatie prada jafului, cu mancare rationata pentru locuitori, 400 gr. mamaliga pe zi si munca silnica. Contractul de pace stabilea si noile granite ale Dobrogei prin care Techirghiolul devenea localitate bulgareasca. Se pierdea si toata Dobrogea de Nord pana la Delta Dunarii.

° ° °

Condiţiile de pace cu România.

Art. X. Asupra Dobrogei cedată conform punctului 1 al contractului de pace preliminară se va decide In următorul mod:

a) România abzice de ţinutul (Cadrilater n.m.) primit in contractul de pace dela Bucureşti in anul 1913 împreună cu o rectificare de frontieră în favorul Bulgariei. Frontiera noua a Bulgariei însemnată cu coloare roşie pe harta aci alăturată va fi următoarea:

Descriere imagine

Frontiera nouă a Bulgariei in Dobrogea se începe dela punctul la vest de satul Cochirleni situat lângă Dunăre, apoi se continuă dealungul părăului de leagă lacul situat la sud de Cochirleni , cu Dunărea. Conduce apoi peste mijlocul lacului acesta şi mijlocului văii situata la nord de Ivrimeznie, ur­meaza drumal văii Peştera, conduce spre nord de marginea nordică a satului Saidia, care va aparţinea Bulgariei, tae înălţimea dintre satele Saidia şi Mircea Vodă, duce la nord de partea nordică a satului Mircea Vodă, ce va fi cedat Bulgăriei, continuâ creştetul înălţimei ce se ridică la est de satul Mircea Vodä, tae cota 127 in direcţie estică până la pădurea lui Traian, atingând­-o la 2 1/2 chim. spre nord de cota 129, urmeazaâ apoi pâdurea Iui Traian până la un punct la sud de satul Osmancea.

Apoi drumul de vale ce leagă satele Osmancea şi Omurcea, trece spre nord de marginea nordică a satului Omurcea, ce cade Bulgariei, apoi se continuă in directie estică până la cota 68, o taie pe aceasta şi Orta Tabia la un 1 chilom. spre nord de marginea nordică a satului Agigea, ce cade Bulgariei, taie şoseaua Constanţa—Techirghiol, trece in dircţie sud-estică astfel că taie peste mijloc lacul situat la ost do satul Agigea pana la Marea Neagră. Harta aceasta formează o parte însemnată a contractului de pace.

O comisie compusă din reprezentanţii puterilor aliate va stabili şi Însemna la faţa locului imediat după semnarea contractului de pace frontiera nouă in Dobrogea. Frontiera Dunăreană intre ţinutul cedat Bulgariei şi România urmează albia apei.Stabilirea se face pe baza unei înţelegeri speciale între cele două state ce se va face imediat după semnarea contractului de pace. Însemnarea hatârului se va face măsurat alviei din toamna anului 1918.

b) România cedează Puterilor centrale partea Dobrogei la nord de linia nouă de frontiera stabilită in punctul a) până la Dunăre şi anume intre ramificarea Dunării şi Marea Neagră o formează braţul Sf. Gheorghe Frontiera dun.ireani Intre teritorul cedat Puterilor eentrsle şi Romania il constitue albia râului. Imediat după semnarea contractului de pace sa va stabili mai de aproape alvia fluviului şi se va însemna hotarul, conform inâltime­i apei din toamna anului 1918.

Puterile centrale se vor îngriji ca România să primteasca un drum comercial sigur la Marea Neagră peste linia Cernavoda­ Constanţa. [...]

Unirea, 25 Maiu 1918

° ° °

In imagine soldati (bulgar,german,turc) de ocupatie in Dobrogea, 1916.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

216
Techirghiol
25.04.2024 07:24
Actual: 13° C
Viteza vantului: 1.21 m/s