Cover Image

Carol I si Monte Carlo II

Publicat de Aurel Băjenaru, 6 Iunie 2020
Timp de citire: 2 minute

«Monitorul Oficial» anunţă că M. S. Regele a semnat decretul prin care se aprobă contractul de arendare încheiat între primăria Constanţa şi baronul Edgard de Marcay, pentru concedarea dreptului de exploatare pe timp de 20 de ani a cazinului comunal din această localitate.

Care va să zică douăzeci de ani d'acum înainte va dăinui în singurul port românesc de Mare ruşinea jocurilor de noroc (de noroc numai pentru antreprenor şi pentru paraziţii şi cocotele din jurul lui <<'qui poussent â la consomation»), dar jocuri nu de noroc, ci de ruină pentru bieţii oameni slabi de înger cari vin vara la Constanţa ca să'şi întremeze sănătatea, şi cari Ia sfârşitul sezonului constată că băile de Mare au avut mai mult efect asupra buzunarelor decât asupra sănătăţei lor.

Douăzeci de ani ! ? ! Ni se pare că e exorbitant. Şi socotim că d. dr. Mamulea, care prescrie Majestăţei Sale atâtea binefăcătoare reţete, ar fi putut să oprească de astâdată pe Suveran dela... iscălirea decretului cu pricina, care numai rău îi poate căşună.

Citeam săptămâna trecută în ziare o telegramă în care se spunea că faimoasa Insula Margareta din Budapesta a fost arendată pe mai mulţi ani unui consorţiu de capitalişti străini ca s'o înfrumuseţeze şi s'o exploateze. Şi în acea telegramă se mai spunea că împăratul Frantz Ioseph s'a opus şi a împiedecat proectul antreprenorilor de a înfiinţa pe Insula Margareta jocuri â la Monte Carlo. . . sau, mai bine zis â la Constanţa. Bine a făcut bătrânul monarh al Austriei, şi-ar fi fost frumos să fi făcut tot aşa amicul şi aliatul său Regele Carol. I-am fi cântat cu bucurie un «trăiască Regele»; şi ne-ar fi cruţat durerea de a auzi, la vară, şi în douăzeci de veri pe viitor, cântându-se în Constanţa, în loc de Imnul Regal, cântecul jalnic al victimelor jocurilor concedate baronului De Marcay, — un soiu de «Marcay-leză» a decavaţilor ! ? !

Kiriak Napadarjan

Furnica, 22 Martie 1912

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
14.08.2020 23:21
Actual: 23° C
Viteza vantului: 4,1 m/s

Vizitatori astazi

316