Cover Image

Carpii luați drept daci

Publicat de Aurel Băjenaru, 9 Septembrie 2024
Timp de citire: 3 minute

Carpii (în latină Carpi sau Carpiani) au fost un popor străvechi din sud-estul Europei. Claudius Ptolemaeus a fost primul care l-s menționat în Geographia, scrisă între 130 și 148, că Καρπιάνοι (Karpiánoi) și, în același timp, munții Carpați că Καρπάτης ὄρος (Karpátēs oros), că trăitori în Carpați și regiunea Moldovei de astăzi.

Afiliația lor etnică lor este controversată. Este posibil să fi vorbit un dialect dac, sau sa fi fost Sarmați, traci, slavi, popoare germanice, balți sau celți.

Numai printre istoricii români nu exista dubiu, se insista că aceștia erau daci, "daci liberi", altfel nu ar fi avut cine să duca mai departe, asazisa "continuitate daco-romană".

Numai că istorici mai vechi, neatinși încă de dacism precum George Cantacuzino (1871-1940) afirma că erau barbari, oarecare barbari.

° ° °

"Dioclețian a colonizat Pannonia cu Carpi (119). Cu acești barbari s’a înființat în Moesia inferioară vicus Carporum (120) () "

G. CANTACUZINO, DOCTOR ÎN LITERE

CÂTEVA CORPURI BARBARE DIN ARMATA ROMANA DELA AUGUSTUS la GALLIENUS

° ° °

Pe scurt despre Carpi, contrar multor pareri, implicarea carpilor în atacurile dacilor liberi în Dacia romană este incertă. Susținătorii unei etnii dacice pentru carpi au avut tendința de a presupune aceștia au participat la campanii în care împărații romani au revendicat titlul de Dacicus Maximus, în plus față de cele care au dus la o aclamație Carpicus Maximus. Dar toate incursiunile în care Carpi sunt raportați în mod specific de surse antice au fost în Moesia Inferior, nu în Dacia.

Istoricul roman Ammianus Marcellinus (330-395) în "Rerum Gestarum" da amănunte despre așezările Carpilor din vicus Carporum ( Hârșova de astăzi) și împrejurimi, susținând că Carpii și peste mai multe generații și-au păstrat identitatea, nereusindu-se asimilarea lor. Totuși Carpi nu au arătat nici o intenție să se mai întoarcă la locurile de origine, ulterior ocupate de goți.

Din punct de vedere arheologic, materiale carpice au fost descoperite și în nordul Dobrogei, la Caraibil, Horia, Niculiţel, Noviodunum şi Dinogetia.

Dupa Sextus Aurelius Victor (c. 320 – c. 390) întregul popor al Carpilor rămas a fost transferat în imperiu.

Carpii au fost mutați și la granita imperiului în Câmpia Panoniei. Este probabil că aceștia să fi fost cândva "pastorii romanilor" menționați alaturi de Vlahi, Slavi și Bulgari de cartre cronicarul Anonymous, că ar fi fost găsiți de unguri la venirea lor în Transilvania.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

30
Techirghiol
09.12.2024 05:34
Actual: 11° C
Viteza vantului: 7.49 m/s