Cover Image

CAZUL UNOR TINERI-TURCI - 1908

Publicat de Aurel Băjenaru, 7 Decembrie 2019
Timp de citire: 4 minute

Gazetele au anunţat că mai mulţi juni turci precum şi mai multe alte persoane din Constanţa au plecat la Constantinopol, unde vor face manifestaţii pentru acordarea Constituţiei. Escursiunea e pusă subt conducerea d-lui Temo şi Mamut Celebi.

O mică observaţie. Dacă nu ne 'nşelăm, amândoi aceşti domni sunt supuşi români şi se bucură ca atari de toate drepturile ce Constituţia noastră acordă supuşilor români.

Manifestaţiile ce au organizat la Stambul ni se par, prin urmare, puţin cam ciudate. De ce să facă la Constanţa pe "supuşii români" şi la Constantinopol pe "junii turci" ? Ar fi mai leal sâ opteze pentru Constituţia românească ori pentru cea turcească, căci oricât de turcofili or fi — nu e frumos să umble cu... eulenburgul în două... constituţii. 

In ce priveşte pe d. Mamut Celebi, cazul d-sale e niţel şi mai complicat. In dările de seamă despre congresele şi banchetele takiste de la Bucureşti ni se pare că am citit uneori numele d-lui Mamut Celebi figurând printre delegaţii partidului conservator-democrat din Constanţa. 

Aşa dar, nu numai că d. Mamut Celebi este supus român în Dobrogea dar face şi politică.... erâ sâ zicem românească, ne corijăm însă şi zicem „în România", căci e aşa de puţini omânească politica unei grupări susţinută de „Adevărul" şi de finanţa din Berlin!

N' avem nimic personal contra d-lui Mamut Celebi, care poate să fie un om foarte celebiu, cu toate că zoologii descriu viceversa pe tizul său antediluvianul mamut.

Intrebăm, însă, pe d. Tache lonescu: Cum îţi mai vine, onorabile, să te lauzi cu numărul partizanilor d-tale, când — spre a 'l spori — ai vârît în partid şi tineri turci? Apoi, cu tineri turci, cu ovrei neîmpâmânteniţi, cu juni cehi, cu radicali sîrbi, cu partizani d'ai lui Raisuli, etc , nu poţi pretinde să formezi un partid politic românesc! 

Compus din atâtea seminţii pestriţe, un asemenea partid ar putea cel mult să ambiţioneze a veni la putere în vr'un viitor stat esperantist ce s'ar înjgheba peste un secol sau două în Sahara ori aiurea.

Coco

Furnica, 14 august 1908

 

* * *

 

"Junii Turci" au alcatuit o miscare grupata  in jurul societatii secrete "Comitetul pentru unitate si progres" care actiona din subteran, constituind o retea impotriva guvernarii sultanului  Abdulhamid II.  In 1908 acestia pornesc o revolta, obligandu-l pe sultan sa repuna  in vigoare constitutia din 1876 si sa organizeze alegeri, aceasta marcand si inceputul disolutiei Imperiului Otoman.

In imagine, la 24 iulie 1908, Abdulhamid se indrepta catre palatul Selamilk, dupa proclamarea constitutiei. 

Astfel la 17 decembrie 1908, la Istanbul se reuneste din nou, dupa 30 de ani de despotism, un parlament ales democratic.

Se pare ca articolul de mai sus este una dintre putinele marturii ale timpului privind implicarea dobrogenilor, supusii de odinioara ai Imperiului Otoman, in procesul de democratizare a fostei lor patrii, intru crearea statului modern turc. 

 

Mahmut Çelebi a fost un consilier constantean si parlamentar roman, fruntas al comunitatii musulmane alcatuita din turci si tatari care, in publicatia de limba turca Teșvik  (Ajutorul/Îndrumarea) pleda pentru drepturile musulmanilor in ceea ce priveste scoala si cultele, precum si pentru pastrarea credintei si nationalitatii.

 

In imaginea de coperta, demonstratie in cartierul Sultanahmet din Constantinopol, 1908.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
07.07.2020 14:24
Actual: 32° C
Viteza vantului: 6,2 m/s

Vizitatori astazi

367