Cover Image

Cernavodă 1866

Publicat de Aurel Băjenaru, 10 Ianuarie 2023
Timp de citire: 2 minute

Scriitorul rus Grigore Petrovici Danielevschi funcţionar la Ministeriul Instrucţiunii Publice din Rusia, mergînd în anul 1866 spre Budapesta şi Viena, i s'a părut anevoioasă şi nesigură calea cu trenul şi a ales calea cu vaporul pe Dunăre. Iata aici cateva impresii din Cernavodă, oraş turcesc.

° ° °

[...]

Mai departe Cernavoda, orăşel pe malul turcesc, de unde vine calea ferată din Constanţa. Ziduri albe de piatră. Cîmpiile presărate cu fesuri turceşti, picioare desculţe, golani zdrenţuroşi, printre cari se văd feţele negre ale Arabilor, două-trei uniforme albastre ale autorităţilor locale, o sentinelă turcească desculţă, cu fes, şi cu puşca pe umăr.

O maşină specială cu roata în cupe neîntrerupte scoate din bărci grăunţe de grîu în sus pe malul stîncos, de unde le cară pe galerii cu roaba şi le varsă direct în vagoanele acoperite, ca în hambare. Acesta e grîul care în cantitate mare merge acum din Principate prin Constanţa şi care a concurat în 1858 şi 1860 cu pieţele noastre de grîu din Sud, care n'au legături de cale ferată cu cîmpiile noastre.

Nu ni s'a dat voie să coborîm din vapor, nici la Cernavoda, nici la Silistra, unde Turcii au făcut carantine de cinsprezece zile. Turcii se despart de Ruşi prin carantine. Dar prin cine a pătruns holera în Rusia?

Malurile romaneşti nu-s aşa de frumoase ca acelea turceşti — stîncoase, înalte, păduroase. Malurile romaneşti amintesc pe ale noastre, nisipoase, sălbatece, deşerte şi sărace, — malurile Donului: nici păduri, nici stînci, nici viile satelor.

[...]

° ° °

Imaginea provine din Cernavoda.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

14
Techirghiol
24.04.2024 02:03
Actual: 13° C
Viteza vantului: 7.2 m/s