Cover Image

Cetatea Caraharman

Publicat de Aurel Băjenaru, 14 Iunie 2019
Timp de citire: 3 minute

Această localitate bogată dela natură şi plăcută ca climă, şi a primit numele dela armanul sfântului Sarâ-Saltâc-Bei (Armanul Negru n.r.). ln vechime Caraharmanul (Karaharman tr. Vadu astazi n.r.)  a fost port. 

Şi aceste locuri au fost cucerite de  Baiazid llderim care indată ce le-a primit din mâinile Genovezilor, a dărâmat cetatea de aci până la pământ. Mai târziu se ivi nevoia de a apăra aceste părţi de atacurile Cazacilor şi de aceia Sultan Murad al IV-a a trimis aci pe amiralul Regeb Paşa cu flota imperială. După ce s'a luat părerea aianilor vilaetului, chiar în aceiaşi seara o armată numeroasă şi mii de lucrători şi zidari au ridicat în trei luni cetatea, înzestrând-o cu toate munitiile necesare. 

Pentru apărarea acestei cetăţi a rămas un comandant cu trei sute de oameni ca garnizoană. Au fost aşezate şi şapte tunuri de tipul "balemez" (calibru mare n.r.). După aceia cheile cetătei precum şi acelea ale geamiei lui Murad al IV, aşezată înăuntru au fost trimise sultanului. 

Şi acuma această cetate e frumoasă şi locuitorii sunt mulţumiţi. Cetatea propriu zisa e frumoasă, de piatră, in formă de patrat şi e situată la malul mării, la braţul Dunărei, pe un şes verde. lntreaga ei circomferenţă e de o mie paşi. lnăuntru are numai douăzeci de case. Cetatea nu are val pentrucă e chiar pe malul mării.

Caraharmanul este nahie din cazaua Babadagului, eialetul Sillstrei. O administrează naibuli (judecator n.r.). Are până la trei sute de case acoperite cu olane şi scânduri subţiri; o geamie lângă port şi şaptezeci până la optezeci de hanuri negustoreşti; pline cu tot felul de mărfuri. 

Decând s'a făcut această cetate, aci şi la Babadag nu se mai ivesc Cazaci. Apă beau din Dunăre şi clima e grea. Din cele cinci brate ale Dunărei, unul e al Caraharmanului, care e cel mai mic. Se presupune că e un canal artificial făcut sub dominaţiunea creştinilor (e vorba de gârla Dunavăţului, care aduce apele dulci ale Dunărei în lacul Razim  n.r.).

De aci am plecat iar spre nord şi am ajuns în satul Cicrâcci (Sibioara n.r.), care e bogat şi se compune din o sută case cu geamie şi cu zaimlic. Aci se fac pepeni galbeni foarte buni şi gustoşi.

De aci am plecat iar spre nord şi am ajuns în marele oraş Babadag.

Evliya Çelebi, 1651

 

In imagine Caraharman la 1900.

 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

337
Techirghiol
20.04.2024 12:57
Actual: 13° C
Viteza vantului: 9.79 m/s