Cercetările arheologice confirmă colonizarea masivă a Daciei cu cetățeni romani.
Într-o sinteză de Nicolae Gudea a cercetărilor arheologice în Dacia Traiana publicata in 2009 este confirmată o romanizare masivă a teritoriului, în sensul relatărilor lui Eutropius despre colonizarea cu un "număr extraordinar" de cetățeni romani.
În imagine tipul noului cetățean al Daciei romane, soldat legionar, țăran și cap de familie (Pater Familis) pe o piatră funerară găsită la Șeica Mică, Dacia Apulensis.
° ° °
Aşezări rurale din provinciile dacice (106-275 d.Hr.). N. Gudea
Rezumat
Contribuţii arheologice la Istoria satului și a agriculturii în epoca romană
Aşezările şi moşiile din mediul rural al provinciilor dacice erau numeroase şi răspândite pe întreg teritoriul. Formele caselor erau tipice provinciilor romane, tipurile de case caracteristice pentru Imperiul Roman. Așezările erau mai mici sau mai mari și probabil depinzand de relieful terenului, situația financiară a locului și apropierea de legăturile de transport și piețele de vânzare. Materialul arheologic din toate așezările rurale cercetate indică o schimbare radicală în stilul de viață, tehnici de construcție, arhitectură, metode de producție, îmbrăcăminte și bijuterii: cultura materială romană câștigase în sfârșit teren.
Schimbarea radicală și profundă a stilului de viață explică și schimbările din viața spirituală (în special în raport cu riturile şi ritualurile de înmormântare), dar şi în cadrul religiei şi mai ales în dezvoltarea ei ulterioară. Toate aceste schimbări dovedesc că așezările rurale au suferit o romanizare, care a fost realizată de distanța lor față de marile orașe și tabere, condițiile peisajului, financiar situaţia locală şi investiţiile.
O romanizare atât de profundă pe un teritoriu ca Dacia nu s-ar fi putut realiza daca viata romana cu toate aspectele sale, nu ar fi cucerit satul în special.
° ° °