Cover Image

Comisiunea Ruso-Română pentru predarea Basarabiei, cu ocaziunea anexărei Dobrogei (1878)

Publicat de Aurel Băjenaru, 18 Octombrie 2019
Timp de citire: 2 minute

Tratatul de pace dela San Stefano (3 martie 1878), încheiat de Ruşi, fără consimţimântul Romaniei, era un act de nerecunoştinţa a Rusiei faţă de aliata sa.

Generalul Ignatiev, adj. Ţarului, inainte de încheierea păcei veni la Bucureşti şi încercă in numele Ţarului, retrocedarea Basarabiei de sud, pământ  românesc, în schimbul altor compensaţii. Rusia ameninţă cu dezarmarea armatei române. La această desfidere îndrăzneaţă, Principele Carol răspunde: "Armata română care la Plevna, sub ochii Ţarului a luptat atât de vitejeşte, va putea fi nimicită, dar niciodată dezarmată"

Prin intervenţia marilor puteri, întrunite la Berlin 1/13 Iunie 1878, la cari au luat parte ca delegaţi români, Ion C Brătianu şi Mihail Kogălniceanu, se modifică tratatul delà San Stefano, şi s'a impus României retrocedarea judeţelor basarabene, dându-ne în schimb Delta Dunării cu Insula Şerpilor şi Dobrogea mărită, până la Silistra şi în jos de Mangalia.

La 1 Octombrie 1878, Rusia a luat în stăpânire Basarabia, retrăgându-se autorităţile române. Comisia Ruso-Română, ce dăm în ilustraţia alăturată, a avut rolul de executare a acestor dispoziţiuni. La 14 Noembrie 1878, a început ocuparea Dobrogei de către România. 

Şi aşa s'a restabilit pentru totdeauna stăpânirea română asupra vechei posesiuni transdanubiene a lui Mircea cel Bătrân, după curgerea a patru secole si jumătate.

G. B.

Cele Trei Crisuri, Iulie - August 1943

 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

390
Techirghiol
29.03.2024 00:48
Actual: 11° C
Viteza vantului: 3.25 m/s