Cover Image

Comuna Musurat

Publicat de Aurel Băjenaru, 26 Iunie 2021
Timp de citire: 5 minute

Aşezată în basinul lacului Tuzla, comuna Musurat este mai aproape de Constanţa (23 km.), de cât de Mangalia (28 km.)

Ea se compune din următorele sate: Musurat, ca reşedinţă, la isvorul riuşorului cu acelaş nume, e mai bine ingrijit ca celelalte din graţie stăruinţelor proprietarului moşiei, D-lui Hagi Pandele, care posedă in sat o foarte frumosă vilă. Ar trebui să se dea, mai mare impuls populaţiunii să'Şi planteze salcâmi si arbori fructiferi.

Pe riu mai jos, satul Urluchioi, multă vreme părăsit, a căzut în ruină; acum e locuit de o familie; la 2 km. de el spre Sud, pe şoseaua Constanţa-Mangalia, satele Ceatmalar şi Carli-kioi in drepta stânga şoselei.

Ceatmalar e părăsit din vremea. ultimului rasboi şi nu se mal cunoasce decät cimitirul. Carli-kioi a inceput de câţiva ani a fost locuit de Români. La 2 km. spre apus de Carli-kioi, sunt alte doue sate: Buiuk şi Kiuciuk Muratan, formate din bordeie tătăresti, grupate unul lângă, altul imprejurul a două giamii.

Comuna se invecinesce la N. cu Osman-facâ (Bărăganul astazi n.m.), şi Tekirghiol; la E. cu Tuzla la S. cu Tatlageac (23 August astazi n.m.); iar la V. cu Gheringek (Pecineaga astazi n.m.). Repartiţia suprafeţii populaţiei, este arătată la plasă.

Case sunt 244. Primăria clădită la 1880. Budgetul are 5.470 lei la venituri şi 2.449 lei cheltueli, remânänd un excedent in plus 3.191 lei; sunt in comuna 271 contribuabili. Are o scolă in satul Musurat, cu un invăţător şi 37 elevi. Sunt 4 giamii: douä in Musurat câte una in cele douä Muratan. Pe lângă, fiecare giamie se află câte o scolă. Prin comună trece şoseaua: Constanţa-Topraisari-Cavaclar, apoi mai sunt drumuri ordinare spre: Topraisari, Uzumular (Uzunlar, Mereni astazi n.m.), Elibichioi (Lanurile n.m.) , Osman-facâ, Abdulah (Potarnichea n.m.), Hasiduluc (Cumpana n.m), Tekir-ghiol, Tuzla Perveli (Mosneni n.m.).

Capitanul M.D. Ionescu

Dobrogia in pragul veacului XX, 1904

° ° °

Acest articol, considerat de mine de mare importanta, ne dezvaluie o parte din identitatea lui Hagi Pandele sau Anghel (?) Hagi Pantelli, cel pe mosia caruia s-a intemeiat o jumatate din localitatea Techirghiol de astazi si care astfel trebuie sa fi acumulat o avere fabuloasa, dar despre care nu vorbeste nimeni.

Hagi Pandele, probabil din neam de bulgari sau aromani turciti candva, venit din Bucuresti, acolo unde se numea Pantelli, se pare ca a achizitionat candva la sfarsitul secolului XIX o mosie la Musurat, astazi Movilita, comuna aflata langa satul neseminficativ atunci, Techirghiol.

Mosia ajungea de la Musurat pana la malul lacului, avand in total cam 1.000 de hectare. Pretul pamantului arabil era undeva la 90 de lei / hectarul, adica, undeva la 0,009 lei metrul patrat.

Descriere imagine

Satul Techirghiol pe vremea aceea se afla pe valea paraului ce curge uneori spre lac, pe locul a ceea ce este si astazi cartierul tataresc. Hagi Pantelli parceleaza o parte din mosie spre lac , pentru infiintarea unei adevarat oras , care astazi este orasul vechi al Techirghiolului, intre strazile 9 Mai, Bulevardul Victoriei, strada de la marginea lacului Dr. Victor Climescu si pana la Sanatoriul Balnear. Planul acestei parcelari exista in arhiva primariei Techirghiol.

Castigul acestuia trebuie da fi fost fabulos caci a vandut loturile de teren cu un pret intre 0,90 lei si 1,50 lei metrul patrat.

Nu ma asteptam sa-l gaseasc tocmai la Musurat, Movilita de astazi, tocmai acolo unde de ani de zile, impreuna cu un prieten, cutreieram locurile, si in curtea caruia, parasita astazi, adesea am sezut, la umbra unui smochin batran, evocand timpurile trecute ale Dobrogei, otomane sau romanesti.

Despre acest Pantelli se stie prea putin, mai ales ca nu prea s-a implicat cu nimic in viata localitatii nou create, nu a avut actiuni de binefacere sau donatii catre oras asa precum Ion Movila pe partea cealalta a lacului, cel putin nu sunt cunoscute. De aceea sunt uimit sa-l descoper cu domiciliul, evocat mai sus de capitanul Ionescu, tocmai la Musurat, de unde era si strabunicul Grigore Bajenaru, tatal lui Constantin Bajenaru, viitor primar la Techirghiol in anii '30.

In imagini apar curtea si casa parasita a mosiei Hagi Pantelli din Musurat. Este numai o presupunere logica bazandu-ma pe pozitia acesteia la capatul satului spre Techirghiol, in apropierea derelei, insemnata si in hartile timpului, dar nu am gasit si alte marturii in acest sens. Mai apare si anuntul din L'Indépendance Roumaine, 30 Mai 1899.

Descriere imagine

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

184
Techirghiol
19.04.2024 08:38
Actual: 10° C
Viteza vantului: 3.55 m/s