Cover Image

Comuna Techirghiol la 1904

Publicat de Aurel Băjenaru, 3 Mai 2021
Timp de citire: 6 minute

Cum arata Techirghiolul la inceputul noului secol trecut? Ne-o spune monograful si istoricul colonel M. D. Ionescu (1866 - 1938) , in lucrarea "Dobrogia in Pragul Veacului al XX-lea", 1904.

La 25 de ani de la preluarea Dobrogei de catre Romania, Techirghiol devenise capitala de comuna, dar ramasese un sat de tatari. Dupa cum spune capitanul Ionescu, era un loc trist, alcatuit dintr-o multime de bordeie. La cele cateva sute de tatari si turci, s-au mai adaugat in acesti 25 de ani 25 de romani. Localitatea nu avea biserica sau scoala romaneasca, nu avea de ce, in schimb doua scoli musulmane si trei geamii construite in anii 1853, 1866 si 1874 si trei hogi, asta in 1904.

In statistica de mai jos a locuitorilor localitatii Techirghiol defalcati pe nationalitati, apar 362 de tatari si 114 turci. Aici inclin sa cred ca nu erau asa de multi turci la Techirghiol. Techirghiolul era de fapt un sat de tatari.

Multi tatari, la preluarea Dobrogei de catre Romania, se declarau turci, dintr-o falsa vanitate, dorind sa apara cu o asecendenta mai nobila, sa apartina de "Imperiu" si nu de un popor impins de istorie de colo-colo. Tatarii, in masura in care stapaneau limba turca, se dadeau chiar si in fata turcilor din Constantinopol de-ai lor. Printre turci circula anecdota, daca vrei sa afli despre cineva ca e tatar, invita-l la masa. Daca va cauta cu mana in pilaf dupa bucata cea mai mare de carne, stii ca-i tatar. Tatal meu care a trait toata viata printre tatari de aici afirma ca el a stiut un singur turc la Techirghiol si acesta era Kemal (numele schimbat n.m.), ajutorul lui.

Iata si cateva fragmente lamuritoare din lucrarea specificata mai sus:

Comuna Techirghiol e asezată în basinul Mării-Negre, între Constanta si lacul Tuzla-Ghiol sau Techir-Ghiol, la 17 km. spre S. de Constanta, pe soseaua ce duce la Mangalia.

Comuna se compune din următoarele sate:

Tekirghiol, ca resedintă, e asezată pe tărmul nordic al lacului cu acelas nume si pe soseaua Constanta-Mangalia, are un aspect foarte trist, casele semănând mai mult a niste mosoroaie de pămänt;

Agigea, la coada apusană a lacului Agigea (amara), la 1 1/2, km. departe de tărmul Mării, Iângă o movilă numită Ordu-Tabia, fost lagăr turcesc în campania din 1854; satul se compune din câteva căsute mizerabile; Hasidülük (Cumpana n.m.), pe soseaua ce duce către Osmanfacâ (Bărăganu n.m.), la 5 km. spre N.V. de Techirghiol; aci se incruciseză mai multe drumuri comunale;

Laz-mahale (Lazu n.m.), sau mahalaua Lazilor, un popor care n'avea nici locuinţă, nici ocupaţiuni speciale, ci se îndeletnicea la inceput cu tăierea lemnelor din pădurile Babadagului si le vindea la Tulcea, Comisiunii Europene Dunărene; mar tarziu ne mai având altă ocupatie, se dădură la tălhării. Erau spaima vecinătăţilor Constantei. Pare a fi fost Turci adusi din Asia-Mică, nu se scie când, de sigur prin emigratiuni individuale. Au dispărut aprópe cu totul astăzi.

Satul are un aspect mizerabil, printre bordeie se inalţă casa proprietarului moşier domnul Alexiu, care se ocupă fórte mult cu agricultura, apicultura, creşterea vitelor, grădinăritul şi arboricultura.

Un nou sat este acum în formaţie între lacul Techirghiol şi Mare; el se va numi Carmen Silva. Comuna se învecinesce la E. cu Marea-Wgră; la N. cu Constanţa. şi cu Hasancea (Valul lui Traian n.m.); la V. cu satele Mahometcea (Straja, astazi disparut n.m.) şi Abdulah (Potârnichea n.m.), ce aparţin comunelor Hasancea si Musurat ( Movilita n.m.); la S. cu comunele Musurat şi Tuzla.

Toate satele acestei comune erau locuite de Turci pe la 1850, azi au cam dispărut prin emigrare.

Repartiţia suprafeţei şi populaţiei, este arătată la plasă. Descriere imagine

Descriere imagine

Case sunt 417, din care 141 bordeie.

Primăria clădită 1n 1880. Budgetul comunii este de 8.179 lei venituri si 1.193 lei cheltueli, are un excedent de 6.125 lei. Sunt în comună 349 contribuabili.

ln tótă comuna nu e nici o biserică, sunt 5 giamii: 3 în Techirghiol, 1 în Lazmahale şi 1 în Hasi-dülük, fiecare cu căte un hoge.

Există o şcólă în Hasi-dülük; n'are local propriu, are un invătător şi 24 elevi. La Agigea, Hagi-dülük şi Lazmahale se află căte o şcălă turcescă, iar în Techir-ghiol, douä.

După cum am arătat, comuna este asezată pe şoseaua vicinală Constanţa-Mangalia

(aici este vorba de vechea Via Pontica - Agigea -Techirghiol-Urluchioi-Mosneni-etc. n.m. [https://techirghiol.com/techirghiol-pe-via-pontica ]) ;

mai sunt şi drumuri ordinare către: Constanţa, Anadolkioi, Palazul-Mare, Hasancea, Omurcea, Mahometcea, Abdulah, Musurat, Urluchioi şi care converg tóte către un punct central, Hasi-dülük. De la Tekir-ghiol pe marginea lacului, între el si Mare este şoseaua ce vine de la hanul din dreptul satului Agigea, trece pe la Sanatoriul Terhirghiol (Eforie n.m.), pentru a duce pe la Tuzla la Mangalia.

Descriere imagine

In imagine hanul de la Agigea din acea perioada, dupa care se despartea soseaua de la Constanta spre Mangalia, prin Techirghiol sau pe fasia de nisip de la Sanatoriul Eforiei.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

218
Techirghiol
04.08.2021 21:09
Actual: 27° C
Viteza vantului: 4,51 m/s