Cover Image

Constanta sau ... Varna ?

Publicat de Aurel Băjenaru, 13 Octombrie 2021
Timp de citire: 3 minute

Nu de mult, intr'un articolas din "Adevărul " intitulat : "Perla Dobrogei" mă plângeam de unele mici neplăceri întâmpinate la Constanta , cu prilejul congresului ,, Asociației generale a medicilor" ţinut anul acesta acolo.

Micile neajunsuri se datorau desigur unei poliții locale nu destul de vigilente in cecace priveşte liniştea nocturnă intr'o staţiune balneară . Se datorau si restauratorilor , care nu - și dau seama cât depinde starea materială a unei stațiuni balneare şi climaterice şi deci şi propria lor stare, de reputaţia ce i-o creiază medicii.

Plångându -mà de micile neajunsuri , atât de uşor reparabile, nu urmăream decât un singur scop : repararea lor şi aceasta tocmai in interesul Constanței.

Ei bine ! S'au găsit și oameni care să -mi reproșeze că critica mea va servi ... VARNEI. Ci - că oraşul Varna al bulgarilor face o concurență straşnică Constantei ! Reproşul e absurd.

Afară chiar de considerente patriotice ( și acestea nu sunt neglijabile ), niciodată Varna nu va putea fi preferată Constantei de către romani.

Descriere imagine

Ceeace căutăm cu toții în astfel de statiuni inainte de toate este Marea. Dar cine va putea afirma că priveliştea mării dela Varna e mai frumoasă , mai măreaţă , mai pitorească decât acea pe care ti -o oferă bulevardul cu terasele lui ce trece la Constanta inaintea splendidului Cazino și de unde guști mai incantat, ca ori unde, tot farmecul infinitului şi sublimului mării.

Descriere imagine

Nu mai vorbesc de splendida plajă dela Mamaia şi de efectele ei terapeutice . Şi dacă un "jazz" idiot In piața Ovidiu nu ne- a lăsat să dormim o noapte , în schimb in alte zile am trăit într'o linişte ideală la hotelurile de pe țărm ( Palace , etc. ).

Descriere imagine

Si cu acest prilej tin să -mi exprim mirarea , că bucureştenii nu invadează Constanţa!

Graţie „ Rapidului " ( care are azi şi clasa 3 -a ) poti , dimineața , în trei ore , să te transporti pe malul mării , să respiri aerul ozonat şi inviorător , să "faci plajă " pe plaja cea mai frumoasă din lume ,să dejunezi in restaurant lângă far in poziția cea mai pitorească , să te scalzi in apa binefăcătoare SI'N ACEEAŞI ZI să fii iarăşi Inapoi la Bucureşti !

Şi asta cu cateva sute de lei ( ca o plimbare la şosea ). Iți poate oferi Varna aşa ceva ?

Doctorul Ygrec

Adevărul, 9 iulie 1936

° ° °

Articolul metionat mai sus, aici:

https://techirghiol.com/perla-dobrogei

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

41
Techirghiol
16.08.2022 06:23
Actual: 17° C
Viteza vantului: 3,04 m/s