Cover Image

Constanța - Schimbarea băilor de la Vii

Publicat de Aurel Băjenaru, 24 Septembrie 2021
Timp de citire: 3 minute

Iata un articol din ziarul Adevarul din 1903 care confirma ca nu atot aclamatul primar Ion Bänescu a "descoperit" si ridicat Baile Mamaia, nu este "creatia" lui ci, acestea au fost planuite si propuse de alti primari, inainte de venirea acestuia la carma Constantei in 1905, ca o necesitate obiectiva. Plaja de dupä Tabacarie spre satul Mamaia fiind bine cunoscuta si folosita de constanteni ca loc de excursii in jurul anilor 1900.

° ° °

Din cauza curenţilor născuți în mare prin constructia portului, nisipul ce forma plaja băilor de la vii a fost luat şi transportat la basa cheului din spre tunel.

Acţiunea curentilor a fost foarte puternică îi cit în locurile rezervate inainte băilor, unde eraŭ adincimi de 0 m. 80–1.20 , azî sînt adîncimi ce trec pesto 2 m. şi un fund stincos , impropriu băilor , – mai ales la băile bărbatilor. S'a căutat o remediere a acestui neajuns, mutindu -se cu cite -va sute de metri băile spre digul de Sud al portului, la baza căruia se depozitează nisipul de curenti, - cari continuînd opera lor ameninţă să facă şi actualele pozitii ale băilor impracticabile . Cestiunea schimbărei plajei a venit deci din noŭ în discuție .

Citi - va dintre primarii perindați la comună prevăzuseră acest neajuns al plajei de la vii , şi se zicea chiar că aŭ găsit soluţia mutărei ei, dar nu aŭ avat timpul să - şi îndeplinească acoastă operă. D. Polizu -Micşuneşti (primar in perioada iunie 1900- septembrie 1901 n.m.) sau inginer -inspector Țăruşanu (primar in perioada noiembrie 1901- februarie 1902 n.m.); alesese plaja dintre Mamaia şi fabrica de tăbăcărie , ca cea mai proprie instalaţiunilor de băi de mare . In adevăr , această plajă e cît se poate de corespunzătoare şi avantagioasă pentru băi .

Pe o distanță de peste 100 m . de la mal , adîncimea apoi variază între 0 m.80 -1.00. După cît am putut afla , anul a cesta s'a decis începerea lucrărilor în acea parte . Deocamdată însă se fac studii pentru construirea unui bulevard care să lege băile, cu oraşul.

C.F.R. posedă o linie pînă la oborul de vite ; de aci prelungirea liniei pînă spre tăbăcărie s'ar putea uşor face. Prin aceasta neajunsul depărtărei mari a băilor, cam vre - o 5 kilometri, ar fi cu de săvîrşire înlăturat.

Adevărul, 3 mai 1903

° ° °

Vezi si Mamaia, loc de iesiri la picnic in afara orasului:

https://techirghiol.com/sur-la-plage-de-mamaia-1901

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

81
Techirghiol
23.10.2021 07:07
Actual: 12° C
Viteza vantului: 3,36 m/s