Cover Image

Constanța șovină

Publicat de Aurel Băjenaru, 19 Iulie 2022
Timp de citire: 2 minute

Vi s-au spus o mulțime de clișee și povești despre toleranța interetnica extraordinară din Dobrogea ? Iată un alt articol (dintre multele), care arata fața hidoasa a toleranței locuitorilor ei de la începuturile româneşti, fața adevărată.

Să titulezi cetățeni turci, muncitori și ofițeri veniți pe corăbii turcești la Constanța ca "murdărie" și apoi să mai punctezi cu "lepădăturile Constantinopolului", ține de un caracter "tare" ca o piele de porc uscată.

Dar iată că în articolul de mai jos nu se face vinovat numai autorul articolului pentru o astfel de față "primitoare și ospitaliera" a Constanței, ci și primarul (Virgil P. Andronescu august 1913- oct 1916) ca și consilierii orașului din acea perioadă, care au dispus și aprobat o astfel de ordonanță orășenească rușinoasă, înjositoare, corăbierii turci să fie închiși în port.

Iată mai jos articolul publicației cotidiene "Victoria" din aprilie 1916.

° ° °

Murdăria din centru

Corabierii turci inchişi in port in sfârşit . Dupa ce am cerut autoritatilor să curete oraşul de lepadaturile Constantinopolului , cari cu fesul in cap, murdari şi infectioşi furnicau in centrul orasului, zilele acestea s'a luat o masura ca toti cei peste 2000 corabieri så nu iasă din port.

Fiecare este obligat sa stea la corabia lui. Numai căpitanilor le este permis să iasa in oraş.

Cu atât mai läudalilà este masura acesta cu cat eri şi alaltäieri au mai sosit vreo 500 de turci. Ce credeti ca ar fi fost cu prezenta lor in centru acum cand oraşul e plin de vizitatori?

Victoria - Anul I No 33 - 13 aprilie 1916

° ° °

De articolul nesemnat raspunde, ca "director -proprietar" și mai mult ca sigur și autor, V. Canarache, unul dintre cei mai mari și mai jenanți șovini ai Constanței, despre care am mai scris aici. Canarache, cel pe care posteritatea l-a spălat la caracter, onorat cu numele unei străzi în oraș, onorat cu diferite medalii postum si onorat chiar de catre Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Dobrogea, filiala care-i poarta numele.

In imagine corabieri din Constantinopol in jurul anului 1909.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

431
Techirghiol
25.04.2024 14:27
Actual: 20° C
Viteza vantului: 3.4 m/s