Cover Image

Constanta veche - mon amour

Publicat de Aurel Băjenaru, 11 Februarie 2019
Timp de citire: 2 minute

Astazi mi s-a facut dor de Constanta, sa-i cutreier strazile peninsulei, sa-i admir ultimele vestigii care in parte stau sa cada, sa dispara pentru totdeauna si, sa caut sa mai aflu cate ceva despre istoria fascinanta al acestui colt de Dobroge.

Cum potrivnicia distantei nu o pot deocamdata invinge pana la vacanta de vara,  am mai rasfoit albumul cu imagini al verii trecute. Calatoria imaginara in spatiu si timp vreau sa o punctez si aici printr-un crampei vizual, o imagine de pe mica strada constanteana C.A. Rosetti. O strada de nici macar 250 de metri lungime, unde o intreaga istorie a Dobrogei se inghesuie, astepand in parte sa dispara incet, trist si parca vinovata de exotica-i apartenenta. 

In imagine se poate admira, chiar daca elementele forte ale arhitecturii cladirii (turnul venetian de ex.) se afla pe partea sudica, Casa Alleon. Una dintre cele mai exotice case de pe teritoriul Constantei, intr-un stil eclectic cu elemente victoriene si gotic veneţian, a fost construita de bancherul evreu francez (sefard) Jean Gérard Amédée Alleon, dupa planurile arhitectului grec Pelopidas D. Couppa, adus special de la Constantinopol in 1883. Bancherii Alleon, emigrati candva din Franta la Constantinopol, au fost buni prieteni si finatatori ai revolutionarilor romani de la 1848, cel putin doi dintre ei, Antoine si Jacques. Probabil aceasta legatura l-a adus si pe Jean Gerard in 1881 la Constanta, dupa preluarea Dobrogei de catre Romania.

Vis-à-vis, printre ale cladiri in stil eclectic, se afla Casa Teodorou Rousou, cladire monumentala intr-un stil neoclasic riguros, construita in 1897 si numita dupa comerciantul grec care a prosperat de asemenea participand la constructia Dobrogei romanesti.

La cativa pasi mai departe, la capatul strazii dinspre Piata Ovidiu se afla Sinagoga Mare, de rit askenaz, sau cea mai ramas din ea, de fapt numai zidurile de incinta. Evreii din oras nu au fost niciodata numerosi sau influenti si totusi, aici existau candva doua sinagogi. Sinagoga Mare construita in anul 1911, dupa planurile lui Adolf Linz, in stil maur, cu usi monumentale din lemn care inca mai rezista si splendide (candva) vitralii mozaice sau arabescuri,  este una dintre ultimele marturii ale trecerii evreilor prin istoria Constantei.

... o fotografie veche de cateva luni si o strada din Constanta cu o mica istorie a ei.

 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

417
Techirghiol
20.04.2024 16:06
Actual: 11° C
Viteza vantului: 9.79 m/s