Cover Image

Constantin si Elena

Publicat de Aurel Băjenaru, 21 Mai 2021
Timp de citire: 4 minute

Spun oamenii din partea locului, ca in noaptea de Sfintii Constantin si Elena se aude, pentru cine stie si vrea sa asculte, glas duios iesind din ape...

O cunoscuse in vara cand s'a ratacit cu duba prin coclauri. Daca te ratacesti, vaslind prin balti si garle intortochiate, gasesti cuiburi de rata salbatica, aninate in crengi de salcie inchinatoare cätre ape, ori ajungi in tinuturi ninse cu flori de nufar. Ti-e teama, insa, cand soarele se ascunde in trestiile dela apus. $i asta pentru cä tantarii largului sunt mai de temut decat lupii din tufisurile grindului...

Ea avea coasa grea in mani deprinse, si iarba matasoasä cadea gramezi, aliniate in stanga ei.

Duba s'a oprit la salcia de langa mal. El sari pe tarm si se apropie de ea. Ce au vorbit si cum s'au inteles numai ei si salciile stiu. Destul cael s'a intors cu fata, care se razboia cu iarba grindului, unde pasarile isi ascund ouale pestrite.

Ea s'a asezat la carma, caci cunostea locurile, iar el vaslea voios. Se priveau in lumina amurgului aprins peste ape. Perechi de rate se araätau calätoare.

Cänd au ajuns in larg, lui i-au scapat lopetile si a psit spre ea. Duba s'a leganat, gata sa se rastoarne. Apoi si ea a lasat carma in seama vantului.

Cand lopetile nu mai ating, ritmic, apa, duba stá in loc, indiferent daca stapanii se grabesc si tantarii isi incearca acele veninoase, in carne tanara. De altfel ei nu mai simt prezenta tantarilor, cari se inmultesc din clipa in clipa. Din departare, el si ea ti se par numai unul, incovoiat catre apa ...

Dupa intalnirea, neprevazuta, din vara, ei se vedeau mereu. Cand s'a pus an nou, intinderile erau albe, iar crivatul a durat pod peste ape. Dubele zaceau pe damburi cu susul in jos, parasite: adaposturi pentru vulpi tarcave, iepuri fricosi, ori pentru alte jivine si duhuri rele.

In catunul Blasova, de pe malul stang al Dunarii-vechi, zarvä mare se arata. Pe langa case, gramezi de stuf sur, picaturi negre aleargä pe intinsul de marmurä. El, cel din varä, a venit s'o ducä cu alai, la el, dincolo, in Dobrogea, sä-i fie nevastä.

Cai mici si negri erau inhämati la cäteva cärute. In cea dintäi, cu draperii pe douä scaune, s'au rânduit tinerii insurätei.

$i caravana, scurtä, se insirä pe câmpia de omat. Cântece, de läutari cärora le-au inghetat degetele, si chiuiri, se sparg, seci, in suflarea geroasà. Zäpada scârtäie sub roti, de par'c'ar fi calea presäratä cu cioburi de sticlä.

Acum caravana coboarä cätre podul de ghiatà intins de Crivät peste Dundre. Cântecele si chiotele au amutit, ca sä nu se trezeascä apele adormite sub pod. Caii isi pipäe drumul. Sunt bine potcoviti. Ghiata trosneste sub copite si sub roti.

Caii presimt unele primejdii. De le miroase a sälbäticiune, sforäie si se opresc. Nu le miroase, insà, a ochiu de ghiata si n'au timp sä se opreascä, unde vârtejuri de apä clocotesc sub pojghita subtire...

Un sgomot, ca acela care se aude când se isbesc scuti mari, la cotituri, si gramada neagrä, din fruntea caravanei, dispare in adâncuri. Strigäte si gemete scurte, o clipä. Mirele si cu mireasa (Constantin si cu Elena), inclestati ca 'n imbrätisarea nuptialä se prävälesc sub coviltirul apelor care saltä de bucurie, scuipand afarä bucäti de ghiatä, in räs nebun.

$i d'aia spun oamenii din partea locului cä in noaptea de Sfintii Constantin si Elena se aude, pentru cine stie si vrea sä asculte, glas iesind din ape...

Nicolae Vonica

Ţara Bârsei, mai - iunie 1931

° ° °

In imagine trecerea Dunarii inghetate.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

485
Techirghiol
29.03.2024 16:44
Actual: 24° C
Viteza vantului: 3.88 m/s