Cover Image

Contele de Tekirghiol cauta camera

Publicat de Aurel Băjenaru, 23 Martie 2020
Timp de citire: 2 minute

In localitatea Carmen Sylva (Tekirghiol) nu se mai găseşte o cameră liberă până la 12 August anul acesta. 

Şi când te gândeşti că în 1913, înnainte de război *, Tekirul acesta, era mai mult gol decât ghiol! Amicul şi colegul meu Contele de Tekirghiol, cu  toată întinsa corespondenţă diplomatică ce a avut cu d. deputat Costică Popovici, proprietarul otelului cu acelaş nume,n'a isbutit să obţie încă o odaie.

Suflete caritabile, cari posedaţi un pat vacant în preajma faimoaselor băi de nomol, înduraţi-vă şi nu lăsaţi să se pertracteze această cea mai mare ruşine a secolului caun nobil Conte de Tekirghiol să rămâie fără adăpost în propriile sale domenii! 

Vreţi voi să'l vedeţi rătăcind noaptea pe ţărmul Mărei, ca nebuna din amor cu părul despletit, şi tuiburându-vă somnul amestecând într'un duo sfâşietor înjurăturile lui antiortodoxe cu tânguirile monotone ale geamandurilor?

Contele de Tekirghiol e desnădăjduit. El e capabil să se angajeze ca ţal într'un restaurant sau otel ori chiar ca . . . damă de companie la o văduvă tinerică şi nostimioară, e*n stare să facă orice sacrificiu, numai pentru a'şi putea ispăşi pedeapsa curei de o lună (Iulie—August) la care'i condamna în fiecare an implacabilul doctor Dona.

Eu fac tot ce pot pentru nefericitul meu prieten : îl scutesc de-a mai plăti un anunţ la „Mica Publicitare" a unui ziar cotidian. Deci faceţi urgent ofertele,, voi cari îl puteţi găzdui. Dealtminteri, nu veţi regreta : ca orice nobil scăpătat,  Contele de Tekirghiol e bon vivant şi galanton.

Jorj Delamizil

Furnica, 21 Iunie 1916.

* Romania a fost tara neutra in perioada  13/28 iulie 1914 - 14/27 august 1916 a Primului Razboi Mondial, devenind tara beligeranta de partea Antantei de la 27 august 1916.

Se pare ca romanii nu prea isi faceau griji in prima parte a razboiului, razboi care numai cateva luni mai tarziu a devastat cumplit si Dobrogea. Majoritatea au lasat tot ce au avut, cautandu-si refugiul in Moldova. 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
05.06.2020 14:26
Actual: 27° C
Viteza vantului: 5,1 m/s

Vizitatori astazi

242