Cover Image

CORABIE cu emigranţi evrei eşuată la Carmen Sylva

Publicat de Aurel Băjenaru, 10 Septembrie 2021
Timp de citire: ~1 minut

Constanţa, 3 (SIR ) Pe plaja dela Carmen Sylva a eşuat corabia cu motor "Maria", aruncată pe nisip in urma furtunii de eri noapte.

Corabia fusese cumpărată, dela un armator grec, de un grup de evrei in frunte cu Avram Walter, cu scopul de a pleca in Palestina. Pentru corabie grupul plătise suma de 150.000 lei. In cursul zilei de eri, corabia ,,Maria" părăsise Constanţa cu grupul de emigranţi evrei, sub pretext că se indreaptă spre Vâlcov, de unde ar fi urmat să incarce gutui, având la comandă pe unul numit Marianoff. Vasul a plecat in realitate spre Palestina, dar a eşuat la Carmen Sylva. Ocupanţii au fost reţinuaţi de autorităţii.

Dacia, 4 noiembrie 1939

° ° °

Din 1933 pana in 1936, Palestina a fost cea mai importanta tara de exil pentru refugiatii din sfera de influenta a lui Hitler.

Oricine dorea sa emigreze in Palestina avea nevoie de un certificat de la guvernul britanic care administra teritorul acesteia din 1923. Aceste certificate au fost acordate in cadrul unui sistem de cote, care se baza pe averea si/ sau aptitudinile profesionale ale solicitantului. Pentru a obtine asa-numitul ,,certificat capitalist", trebuia strans un capital minim de 1.000 de lire sterline.

Din octombrie 1939 pana in aprilie 1940, britanicii au interzis imigratia in Palestina. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, alti 80.000 de evrei au venit in Palestina, marea lor majoritate ilegal.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

40
Techirghiol
16.08.2022 06:07
Actual: 17° C
Viteza vantului: 3,04 m/s