Cover Image

Crimă, Cicracci 1900

Publicat de Aurel Băjenaru, 31 Mai 2022
Timp de citire: 2 minute

Un articol despre o crima oribila în care victima pare să fi fost și torturată, probabil pentru a destăinui locul unde ține ascunși banii, ne arata o Dobroge sălbatica, violentă, la mai bine de două decenii de la preluarea ei în administrație românească.

În jurul anului 1900, Cicracci (Cicrâkci, Sibioara astăzi) era o comună cu un mare număr de sate aparținătoare, nu mai puțin de șapte, la care se adăugau două cătune. Astfel, ea avea în componență în acea perioadă localitățile Cicrâkci, Tașaul (astăzi Piatra), Palazu Mic, Caracoium (astăzi Năvodari), Mamaia (Mamaia sat), Cogealia (Kogea Ali, astăzi Lumina), Cavargic (astăzi Gura Dobrogei), Câșlar Canarassi și Dolufaci. Deci nu era un loc îndepărtat la capătul Dobrogei, undeva în sălbăticia pădurilor.

° ° °

Crimă.

In noaptea de 28 ale lunei curente s'a comis la Palazul mic, comuna Cicrăcci, plasa Constanţa, cea mai oribilă crima. Economul (crescător de animale n.m.) Ștefan Burlacu a fost ucis de tâlhari şi jefuit de bani, în têrla sa, noaptea, probabil după ce ciobanii au plecat cu oile la păşune. Cadavrul nefericitului econom s'a găsit abia a doua zi la orele 10 dimineaţa , în mijlocul unei staule, întins pe spate şi cu amândoi ochii scoşi . Până în momentul când scrim aceste rînduri parchetul n'are nici o cunoştinţă de prinderea vre-unui omorîtor.

Imprejurările acestul omor, are multă asemânare cu crima de la Dolufac, aceiaşi comuna, savèrşită acum câţi -va ani.

Dimineaţă pleacă în localitate d-l procuror şi judecătorul de instrucţie , spre a ancheta cazul.

Constanța, 1 octombre 1900

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

35
Techirghiol
05.07.2022 06:33
Actual: 18° C
Viteza vantului: 2,24 m/s