Cover Image

Crimă oribilă, Turk Murfat 1901

Publicat de Aurel Băjenaru, 2 Iunie 2022
Timp de citire: 2 minute

In noaptea spre 16 Ianuarie o crimă oribilà s'a comis la Turc-Murfat (Siminoc, sat tinand de localitatea Murfatlar astazi n.m.), comuna Biulbiul din plasa Medgidie.

Doi ciobani ai d-lui Răsoiù , econom de vite, au fost omorâți cu iataganul, ciopârtiti in modul cel mai oribil. Mobilul crimei a fost furtul asupra stăpânului Răsoiu ce din întêmplare , spre fericirea lui era dus într'un sat. Victimele au fost surprinse mâncând, căci pe degetele unuia, tăiate de iatagan, s'a găsit mămăligă amestecată cu singele curs.

După urmele lăsate, prin zăpadă ucigaşii au trebuit să fie doi. Unul , Omer Murtaza , dispărut în acea nópte din sat, a fost prins la comuna Chiragi , voind să treacă in Bulgaria.

La locul crimei s'a găsit o tabacherà, probată la comună ca fostă a acestul ucigaş. Omer Murtaza, cumpěrată de la o prăvălie de acolo şi vêrful tecei iataganului, recunoscută asemenea de la iataganul acestuia.

Omer Murtaza va fi adus zilele aceste la Parchetul din Constanţa.

El a mai fost condamnat pentru altă crimă, la 5 ani, făcêndu'şi osinda.

Ucişii sunt din Transilvania , un băiat mai tînăr din Poiana, cu pronumele Opran şi un om mai vêrstnic din Ludos , care ar fi avend femeie şi 4 copii mici, muritori de foame. N'au putut avea asupra lor de cât cel mult un franc de bani, pe cari têlharii i-au luat.

Constanța, 28 ianuarie 1901

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

34
Techirghiol
05.07.2022 05:41
Actual: 19° C
Viteza vantului: 1,5 m/s