Cover Image

CRUCEA FACATOARE DE MINUNI

Publicat de Aurel Băjenaru, 27 Februarie 2021
Timp de citire: 3 minute

Pe şoseaua Silistra---Ostrov—Constanţa, pe malul Dunării la Dervent, se află ,Crucea de leac" sau „Crucea făcătoare de minuni".

Povestea acestei cruci, incepe din timpuri vechi. Ea a fost descoperită de un drumeţ olog, pe care l'a apucat noaptea in acest loc şi cum puterile nu-l mai ajutau să-şi ducă mai departe truditu-i trup sprijinit in cărji, s'a oprit să se odihnească Iângă mica cruce şi a adormit. Peste noapte a visat un vis frumos, venind la el un inger care i-a spus : „Scoa-lă-te şi mergi mai departe căci te-ai vindecat". Luminăndu-se de ziuă, omul s'a trezit din somn şi s'a intins să-şi ia cărjele pentru a-şi continua drumul mai departe. Dar minune Ridicăndu-se n'a mai sim-ţit nevoia cărjelor. Picioa-rele i-se insdrăveniseră. Părăndu-i-se că tot vi-sează, a făcut căţiva paşi, apoi a incercat să fugă şi astfel s'a convins că este vindecat. Atunci a ingenunchiat lăngă cruce şi cu ochii u-meziţi de lacrimi şi cu su-fletul plin de credinţă s'a rugat lui Dumnezeu şi a sărutat crucea. Apoi vesel s'a dus şi a dat de veste tuturor oamenilor din satul invecinat, veniţi la munca cămpului, arătându-le cărjele rezemate de cruce şi a plecat lăudând pe Dumnezeu. Vestea acestei minuni s'a răspăndit foarte repede in toată Dobrogea. Credincioşii suferinzi au pornit să se roage la locul minunei.

Minunea s'a repetat şi cu alţi suferinzi cre-dincioşi.

Bătrănii povestesc că s'a mai observat la a-ceastă cruce incă o minune : — La inceput era mică şi se inălţa din pămănt in fiecare an. Astăzi atinge o inăllime de un metru. Mulţi credincioşi vindecaţi au făcut danii, cu care s'a construit la inceput un adăpost pentru cruce şi pentru cei veniţi să se roage, care dormeau noaptea acolo, in speranţa vindecării. Mult timp au stat mărturii pentru cei cari nu credeau in minunea Dumne-zeiască ; cărje, ochelari şi diferite obiecte lăsate de cei vindecaţi.

In jurul crucei ardeau in continuu candele şi lumănări depuse de cei cari veneau la această minune, un călugăr făcea slujbă. O doamnă din partea locului, cu mult suflet şi cu credinţă in cele sfinte, care a inţeles cu adevărat această minune Dumnezeiască, a luat iniţiativa şi pe socoteala sa a construit un mic locaş in formă de capelă. In anul 1936, P. S. S. Episcopul Gherontie, a vizitat acest loc numit „Crucea de leac" şi a hotărit construirea unei mănăstiri de maici lăngă cruce al cărui locaş este aproape terminat, iar aceiaş Doamnă a dat in mod gratuit terenul, in suprafaţă de 40.000 m. p. pe care s'a construit mănăstirea.

Locuitorii mai povestesc că : Un cetăţean turc, necredincios, a incercat să tae crucea cu toporul, insă dela prima lovitură a căzut paralizat, iar toporul i-a rămas la rădăcina crucei, unde se poate vedea şi astăzi. In timpul construirei mănăstirei un lucrător a alunecat de pe acoperiş şi a căzut jos, insă mare i-a fost mirarea cănd s'a văzut in picioare lăngă cruce, fără nici o vătămătură. Drept recunoştinţă a ingenunchiat în faţa crucii şi cu inima plină de bucurie şi de credinţă a inălţat o rugă către Atotputernicul, preamă-rind minunile sale.

Grănicerul, martie 1940

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

509
Techirghiol
20.04.2024 00:25
Actual: 9° C
Viteza vantului: 3.09 m/s