Cover Image

Crucea lui Mackensen

Publicat de Aurel Băjenaru, 18 August 2019
Timp de citire: 4 minute

"Cand mergeam cu boii la arat pe campurile lui tata de la Movilita, deseori gaseam in urma si cate o caciula de cartuse.

George frati-miu m-a invatat sa le scot capul, apoi sa scot iarba de pusca, ca sa pot sa le dau foc facand artificii din ele. Mai gaseam si arme, oase omenesti si alte efecte militare. Chiar si astazi, cand se ara adanc cu tractoarele astea mari, tot mai ies la iveala oasele soldatilor cazuti aici." (Stefan Bajenaru)

Se implinesc curand 103 ani (19-20 octombrie 1916) de la luptele care s-au dat pe campurile din jurul Techirghiolului spre Movilita (Musurat) si spre dealul Muratanului (Biruinta, Topraisar)

In urma cu doua zile am fost cu fetele mele pe campurile pustii din zona, acolo unde un monument solitar aminteste de aceste lupte, "Crucea lui Mackensen".

Crucea monumentala de piatra a fost inaltata in meomoria celor peste 400 de soldati germani cazuti aici in lupta cu trupele romanesti, la ordinul generalului August von Mackensen, cel care comanda operatiunile germane din Dobrogea. Trupele romanesti s-au retras de la Topraisar dupa ce n-au mai avut sustinerea rusilor de pe flancul Marii Negre, nu inainte insa de a fi adus mari pagube inamicului, dupa doua zile si jumatate sub un foc din sute de piese de artilerie dirijate din avioane inamice, unde practic au fost ingropati in pamant in adaposturile lor. 

Dupa cum se poate observa, in piatra este sculptat anul luptelor pe care crucea le aduce in amintire, 1916, iar in partea de sus, simbolul unei cruci, simbol al trupelor nemtesti, preluat de la Ordinul Cavalerilor Teutoni (Der Deutsche Orden ger.  - Ordo Teutonicus lat.) infiintat in anul 1190, purtat mai departe si de Wehrmacht (trupele regimului national-socialist) sau de Bundeswehr, armata germana actuala.

Pe un alt tumul tracic aflat la un kilometru si jumatate departare, a fost inaltata in 1991 o alta cruce care sa aminteasca de sutele de soldati romani cazuti aici.

Mi s-a parut destul de dificil sa explic la doua fetite nascute in Germania, tara pe care o privesc ca si patria lor, chiar daca au origini techirghiolene, ce au cautat nemtii la Techirghiol, cat au stat, ce au facut si ce este de fapt razboiul.

Poate, la vremea maturitatii, privind aceste imagini, vor intelege paradoxul situatiei.

Spre Muratan

 

Valea Muratanului

 

Scena de la marginea satului.

 

Zidurile unui vechi conac din Muratan.

 

Crucea lui Mackensen

 

Crucea inchinata eroilor romani cazuti pe aceste campuri.

 

Un vechi cimitir tataresc de pe vremea lui Murad Khan probabil, din apropierea Muratanului.

 

https://techirghiol.com/din-trecutul-satului-muratan

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

33
Techirghiol
24.04.2024 03:08
Actual: 13° C
Viteza vantului: 6.98 m/s