Cover Image

Cu perscarii turci la Cavarna

Publicat de Aurel Băjenaru, 30 Octombrie 2021
Timp de citire: 7 minute

(Pana in anul 1940, Cavarna, port in Cadrilater, a apartinut Romaniei)

Cei trei frați , Abibula , Mustafa şi Arif , cari domnesc peste gloata pescarilor , barcagiilor şi hamalilor din portul Cavarnei, grație talentului lor exceptional la barbut şi la mânuirea cuţitului , nu sunt prea bucuroși să stea de vorbă cu străinii.

Dar o recomandaţie din partea lui Ismail , din Balcic , de care ii leagă misterioase şi nepătrunse in datoriri , ii face să - și deschidă repede inima . Abibula , şeful tribului , care e un vlăjgan ce a călătorit pe toate barcazurile Mării Negre, până dincolo de Crimeea şi Marea de Azov , a vânat vara trecută delfini , cu pescarii turci , cari acum au apărut din nou prin apele noastre . Astfel , grație lui , am putut petrece o zi la pescuitul delfinilor cu pescarii turci pe una din cele mai vechi corăbii cari mai străbat mările .

Incă de câteva zile corabia pe scuitorilor de delfini fusese semnalată in apele noastre . De dimineață , in drum spre Cavarna , zărisem in dreptul promontoriului Şablei , silueta neagră a corăbiei turceşti.

Seara trebuia să tragă în port, să se alimenteze cu apă proaspătă. De pe digul Cavarnei , in amurgul incomparabil , care schimba din clipă în clipă fața mării, alături deAbibula , aşteptam venirea corăbiei tuncești. Când s'a apropiat de noi ,,caravela “ turcească părea o corabie de piraţi , ca in poveştile lui Ali - Baba. Inchipuiţi - vă o corabie neagră , cu pânze ciudat puse , negre şi peticite in toate culorile. Pe bordul vasului se vedeau chipurile negre ale matelotilor, goi până la brâu , cu capetele incinse in basmale galbene , verzi şi portocalii.

Aşteptarăm parcă să vedem fluturând deasupra pânzelor negre pavilionul roşu al piratilor cu capul de mort şi ciolanele incrucişate și ii şi vedeam pe mateloti , cu cuțitele in dinţi, sărind in port și măcelărind pe paşnicii băutori de cafea din localul lui Salim.

In realitate, de pe corabia turcească a coborît un tânăr blond , simpatic , corect îmbrăcat într'o salopetă albastră . Comandantul piraților " , d . Ali Etem , este un merituos diplomat al şcolii de navigație din Brest , vorbind perfect câteva limbi, care se ocupă cu pescuitul delfinilor , pentru industria tatălui său, mare fabricant de produse medicinale la Istanbul.

A doua zi în zori, ca invitat al d - lui Ali Etem , am păşit pe bordul corăbiei pescuitorilor de delfini . Deşi corabia data dela 1790 actualul proprietar realizase un oarecare confort și instalase , in cazul când nu s'ar putea servi de vânt , un motor destul de puternic , care conducea vechea ,,caravelă " în lungile ei croisierte de pescuit prin Marea Neagră .

Am pornit in larg , in căutarea delfinilor . Echipajul , format din 12 mateloti turci, stăpâni pe meşteşugul mărilor , răspundeau , ca o maşină bine alcătuită , comenzilor comandantului . Profitând de o briză puternică, ne -am indreptat in căutarea cetelor de delfini.

Delfinilor le place răcoarea, ne - a lămurit şeful echipajului , şi mergem să - i căutăm în apele mai reci.

Se pare că in apele noastre, in jurul coastelor româneşti , delfinii au găsit un loc ideal de viaţă. O veche superstiție a pescarilor noştri spune că uciderea unui delfin aduce şi moartea celui care l - a ucis . Astfel că pescarii noştri nu vânează delfinii , deşi uneori aceştia le fac mari stricăciuni , rupându -le plasele şi mâncând peştii mai mici , prinşi in ele. De altfel carnea lui nu e bună de mâncat, aşa că pescarii noştri nu ar avea nici un folos din pescuirea lor.

Turcii ii pescuesc însă pentru ficatul lor, din care se fac o seamă de produse medicamentoase foarte apreciate . De aceea ,,Sön Ghioz " , corabia noastră , se ocupa cu pes cuitul acestor ,, câini de mare , că utându - i dealungul coastelor noastre. Sön Ghioz' insemnează ,,ochiu vesel " sau mai bine zis ,,ochiu cu noroc “ , un nume bine ales pentru o corabie de pescari.

In urma noastră , la pupa corabiei , fusese atârnată momeala , o bucată pe jumătate putredă de carne . Lângă coasta corăbiei o barcă pe care era instalat cel mai bun ochitor al vasului , cu o puşcă , probabil de vârsta corăbiei , și câteva ajutoare, aşteptau ivirea prăzii Urmăream cu atentie marea.

Sus , pe catarge , la postul de veghe un pescar căuta banda delfinilor . Deodată , un strigăt gutural ne făcu să tresărim :

— Opriți , vin delfinii!

Ca prin farmec , la comandă, pânzele căzură şi corabia se opri, dusă doar uşor de valuri .

Intr'adevăr , pe fata limpede a mării se vedeau lucind negre spinările delfinilor . Venean repede spre corabie , atrași de carnea putredă care separe că e o delica tesă deosebită pentru delfini.

Ciudaţi aceşti prieteni ai mari narilor cum ii numesc poeţii . Sunt exact de forma unor balene mici . Călătorind in bande se ţin de vapoare , în căutarea resturilor , cari se aruncă dela bucătărie . Saltă in apă ca nişte căţeluşi , fac tot soiul de tumbe , arătându - şi burtile albe, totdeaunagata de joacă . De aceea se apropiau , prietenoşi, de corabia noastră.

Deodată, o pocnitură seacă . Unul din delfini făcu un salt enorm , afară din apă , și - apoi căzu pe burtă . In jurul lui apa se făcu roşie de sânge . Glontele lovise în plin! Imediat barca se desprinse de lângă corabie și , cu ajutorul unei plase mari și a unor căngi ,pescarii își prinseră . victima , inainte de a se cufunda. Ridicat repede la bord , trupul delfinului a fost aruncat lângă o trapă deschisa, din care răbufnea un miros nesuferit de untură de peşte. Cu o lovitură sigură de cuţit , un pescar deschi se burta delfinului și apucă ficatul enorm , pe care -l desprinsese , cu alte câteva lovituri repezi , de trup.

Cu un gesit sigur aruncă ficatul in trapă şi cu piciorul impinse trupul insângerat al delfinului , prin tr'o altă trapă, înapoi in mare . Intre timp, impuşcăturile dese făcuseră numeroase victime si lângă magazia cu ficaţii delfinilor se adunaseră zeci de trupuri , aduse grabnic din mare . Cu mâinile roşii de sânge, pescarul lucra metodic.

In jurul corăbiei, marea se făcuse roşie de sânge . Ciudat lucru însă , delfinii , ca si cum nu puteau crede că oamenii le pot face rău , nu se depărtau de ucigașii lor . In marea sângerie , continuau să - şi facă tumbele , până ce un glonte ii oprea net din salturi, Se uitau ciudat la delfinii uciși, cari pluteau in jurul lor și , ca și cum nu ar fi fost tovarăşii lor de joacă dinainte , se năpusteau să sfâşie cadavrele aruncate de pe bord .

In câteva ore , aproape 120 de delfini pluteau morţi, cu trupurile desfăcute , pe marea roşie de sânge. In magazie se adunase un munte de ficați , cari urmau să suporte o anumită preparație , pentru a ajunge la fabrică .

Si privind puntea roşie de sânge , pescarul , cu mâinele însângerateși cu cuțitul lui din care picura sânge , mi s'a părut din nou că văd corabia piraților . Numai că victimele nu erau oameni, ci nevinovaţii "prieteni al marinarilor ".

Ilustraţiunea română, 28 iunie 1939

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

62
Techirghiol
18.04.2024 06:43
Actual: 10° C
Viteza vantului: 7.47 m/s