Cover Image

Cum se da pamantul in Dobrogea

Publicat de Aurel Băjenaru, 18 Octombrie 2020
Timp de citire: 3 minute

Sunt comune in Dobrogea unde traiesc in stare de proletari oameni care au unica meserie cultura pamantului, pentru ca nu s'a gasit pamant si pentru ei. - S'a dat pamant de cultura la functionari si nu s'a dat la plugari. - Unii'si au format domenii intinse, pe cand altii nu au nici un ogor al lor, din care sa'si scoata panea de toate zilele pentru ei si familiile lor.

Atarii nedreptati sunt patente. - Cine voeste sa se convinga de adevar nu are decat sa se informeze cum s'a repartit pamantul in trecut in Dobrogea; citam ca exemple familiile agricole din comuna Palaz catuna Canara plasa Constanta, cum si din comuna Harsova din acelasi judet.

Eram in drept sa credem ca acest sistem va inceta si vom vedea pe viitor dandu-se pamant satenilor agricultori cu preferinta; ear numai prinosul intelegem sa se dea acelora cari iau pamantul pentru a'l exploata cu ajutorul celor d'intai.

Din nenorocire suntem siliti a spune ca ne-am inselata amar; fiind-ca sistemul condamnabil a trecutului e inca in vigoare.

In toamna anului 1888 s'a delimitat pamant de cultura in comunele Sofular (Credinta astazi n.r.) si Agemler (Ciobanita astazi n.r.) din plasa Mangalia, fara sa se dea satenilor atat cat le trebuie. Suntem informati ca primarul respectiv a facut o adresa D-lui inginer insarcinat cu parcelarea, prin care se afirma ca satenii nu voesc a lua pamant. - Pe baza acestei declaratiuni oficiale, pamantul de cultura s'a distribuit la persoane straine de comuna, cari formeaza actualmente domenii intinse in jurul satului, obligand pe sateni sa se puna la cale cu ei a putea trai mai departe in satul lor. - Banuim sinceritatea adresei primarului suscitat si cerem ancheta.

Lucru straniu. - In tara se cauta a emancipa pe micul proprietar de a tot putintele vecin proprietar mare; ear in Dobrogea ne dam toate silintele de a infiinta domenii intinse, ca sa dam nastere mai pe urma raului social de  care suferim in patria mama. - Aceasta denota cu cata lipsa de prevedere pentru viitor sa lucreaza in tara noastra. - Trist de tot.

Nu va trece mult si vom vedea agitandu-se si in Dobrogea chestiunea agrara care framanta atat de mult spiritele luminate in Romania. - Apoi vom auzi spunandu-se ca nu este permis sa atingem dreptu sacru al proprietatei! Ca a cere dreptate pentru satean, este a tulbura ordinea sociala! - Sa prevenim dar astazi raul, caci este destul sa voim.

Sa dam plugarului atat pamant cat ii trebuie; caci alt-fel lucram in mod inconstient la crearea de inegalitati sociale. (Gazeta Dobrogei)

Lupta, 5 Maiu 1889

* * *

O data cu noua administratie romaneasca, se pare ca in noua provincie au trecut Dunarea si coruptia, rapacitatea si apucaturile ciocoiesti care au dus mai tarziu in tara la ultimele revolte taranesti din Europa. 

In special pe tatari i-a prins nepregatiti, obisnuiti sa ia oricand, oricat pamant puteau sa munceasca de la imputernicitii sultanului, s-au trezit candva fara pamant in "propria tara".  De asemenea germanilor dobrogeni, siliti la contracte paguboase de (sub) arendare a pamantului, li s-a facut tot mai usoara decizia de emigrare, in America sau mai tarziu "Heim ins Reich". 

Deci iata aici o piesa importanta in acest mare puzzle al cautarii radacinilor noastre romanesti, dobrogene. 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

55
Techirghiol
04.12.2020 06:54
Actual: 8° C
Viteza vantului: 4,1 m/s