Excursiunea de plăcere făcută de vaporul Regele Carol I, Dumineca, 13 August, la Constanța, în loc să dureze dela 3 la 6 d. a., cum se anunţase şi cum se încasase taxa dela numerosul public, care a participat, s'a scurtat cu un ceas. Știți de ce?
Din causa unui accident de despotism ministerial.
Din nefericire pentru excursionişti, au voit să fie legànați de valuri şi iluştrii miniştri aflători acolo. Dar, pentru ca nu puteau sta pînă la 6, cind trebuiau să fie la Mamaia pentru o inaugurare mai mult sau mai puțin cu rost, fárà a mai ținea seamă că, chiar dacă şi d-lor ar fi plătit taxa obişnuită de 3 lei, numarul publicului era cu mult mai mare decit al domniilor sale şi că, serviciul maritim percepind acea taxă în anumite condițiuni, contractase o obligație pe care trebuia s'o respecte, s'a dat ordin ca excursia să ție numai două ceasuri, ceia ce s'a şi facut. Şi publicul a murmurat e drept, dar a rabdat...
Ştim că nimeni nu va da în judecată Serviciul Maritim, cum s'ar face poate în alte țeri, iar d-nii miniştri vor face şi altădată tot aşa, fiindca astfel s'a facut totdeauna. Publicul, numărul şi opinia lui interesează cel mult în alegeri; încolo, cei dela guvern fac ce vor. Şi totuşi intre miniştri era şi un democrat... Macar el să se fi gîndit şi la drepturile vulgului.
Deocamdată nu putem decît constata un cas mai mult de cum se înțelege la noi a fi servitor al Statului. Tot in acea zi s'a observat că, împotriva ordonanţei Primăriei, trăsurile din suita miniştrilor treceau pe bulevard şi nimeni nu le-a oprit, nimeni n'a dat în judecată pe contravenienți. Dar ce zic?
Asemenea interdicţii sint pentru mulţime, nu pentru miniştri. De ce s'ar fi risipit atiția bani cu banchet, bal şi alte serbäri pentru aşa- zisa inaugurare a băilor dela Mamaia, cind ele sint deschise de mult? Oare "onoarea" miniştrilor să fi impus asta? Nu cred. Pe semne că pe aici nu se ştie ce va să zică o inaugurare şi ce e mai grav, s'a uitat, şi cu acest prilej, cu desăvîrşire măsura în risipa banului public.
V. ALIN
Neamul Romănesc, 20 august1906
°°°
Băile de la Mamaia, doar cu câteva cabine din lemn pe roți au fost inaugurate oficial la 20 iulie 1905. Calea ferata a fost in acest scop prelungită de la cea a carierelor de piatra de la Canara (Ovidiu). Unul dintre vagoane (de marfă), era provizoriu amenajat ca vagon-cârciumă.
Meritul proaspătului primar al Constanței, dl. Bănescu ( 7 Feb. 1905 - 11 Aprilie 1907) a constat în străduința depusa să inaugureze acest proiect pregătit și anunțat anterior (1902) de Ministerul de Externe ca proprietar, și recomandat de inginerul Anghel Saligny Consiliului Comunal încă din ianuarie 1904, pentru sezonul estival 1905.
Bănescu, primar pe doi ani al Constanței, un fanfaron agresiv, un panglicar căruia îi placea să petreacă și să fie aclamat, mai inaugurează încă o data băile Mamaia, o dată cu terminarea barăcilor de baie "rulante" (109) foarte scumpe, în sezonul următor, 1906 împreună cu prietenii sai de partid de la București. De aceea a și rămas în amintirea arhivelor ca cel care a inventat Mamaia.