Cover Image

Dela Peştera - Constanţa

Publicat de Aurel Băjenaru, 8 Septembrie 2019
Timpul de lecturare: 4 minute

O chemare spre o biserică

Un sat românesc — O biserică măreaţă

In satul Peştera din jud. Constanţa — situat la 14 km. şi la sud de Târgul Medgidia de 30 ani se află măreţ ridicată ce mai frumoasă biserică dintre cele dela ţară ale întregei Dobrogi.

Satul e populat cu aproximativ 270—300 locuitori : toţi români ; unii şi cei mai multi din Muntenia, alţii din Ardeal. Preotul satului, moldovean de origină delà Mrea Adam —Tutova, păstoreşte aici de la 1897, adică după un an dela înjghebarea acestui sat, când Sf. Sa n'avea încă 30ani.

Oamenii, gospodari —întru cât — au fost împroprietăriţi cu câte 25 ha. pământ, au ascultat sfaturile creştineşti ale preotului lor, şi în raport cu averea mişcătoare şi nemişcătoare a fie căruia, au colectat suma necesară pentru biserica cu care se mândresc: e zidită din peatră cioplită, pictura şi sculptura formează adevărate arte creştineşti, iarmărimea acestui sfânt locaş permite înăuntrul ei încăperea unei biserici obicinuite din Moldova.

Satul este ordonat plănuit: fiecare locuitor are câte 4000 m. pentru curte, străzile în lungul satului sunt paralele, iar perpendicular pe acestea, la fiecare două gospodării se aflà altă stradă. 

Şcoala are trei posturi, însă e neîncăpătoare — numai cu cu două sali de clasă pentru populaţia şcolară. Directorul şcoalei e fiul preotului, ca şi una din învăţătoare, iar a treia e soţia directorului ; toţi tineri şi cu dor de muncă în învăţământ şi pentru ridicarea culturală şi morală a statului lor.

După această scurtă descriere a vieţei unui sat românesc din Dobrogea, ceia ce e de remarcat, e faptul că de unde dela război şi până anul trecut, Peşterenii nu prea călcau pragul bisericii, din toamna anului trecut şi mai ales de sărbătorile Crăciunului — biserica şi-a schimbat mult înfăţişarea.

Care e faptul datorit căruia creştinii acestui sat au înţeles că trebuie să îmbrăţişeze biserica lor atât de impunătoare ?  Preotul satului — deşi în  vârstă de 60 ani împliniţi, în înţelegere cu directorul şcoalei înţelegător în lucruri frumoase au conceput pentru binele poporului — un plan adevărat creştinesc : cel dintâi a sfătuit convingător pe flăcăi şi fete să vină regulat la biserică, nefiind obligaţi a jertfi nimic de cât ascultare la slujba religioasă ; cel de al doilea— care avea cor format din elevii şcoalei, a făcut apel la aceşti tineri, cari încetul cu încetul au deprins răspunsurile dela Sf. Liturghie.

Aşa am putut fi adânc mişcat în sărbătorile Crăciunului de prezenţa numeroasă a sătenilor la biserică, dar mai ales a flăcăilor şi fetelor, cari în loc să se ruşineze de a mai veni la biserică, au înţeles în chip serios să formeze un plăcut cor mixt în biserica satului lor.

Iată doar o inovaţie esenţială în practica de până acum cu biserica : tineretul se înstrueşte în cântările bisericeşti luând parte activă la serviciul divin. De acum înţelegem că va fi nădejdea ca biserica să fie cât mai frequentată, poporul mai atent la actele cultului, şi credinţă mai creştinească, pentru ca în fine ostenitorii să fie mai mulţumiţi de munca ce cu multă osteneală depun.

Corespondent 

Cultura Poporului, 10 FEBRUARIE 1929 

 

In imagine biserica de la Pestera, Constanta.

Se pare ca si astazi, satul este unul de gospodari:

"Comuna cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din România. Cum a prosperat anual, deși are cel mai mic buget din județ"

https://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/raport-de-tara-2019/comuna-care-a-ales-sa-investeasca-in-educatia-copiilor-in-loc-de-drumuri-asfaltate-1092600

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

308
Techirghiol
10.12.2019 17:52
Actual: 7° C
Viteza vantului: 3,1 m/s