Cover Image

Despre emigrarile in Dobrogea

Publicat de Aurel Băjenaru, 4 Martie 2021
Timp de citire: 2 minute

In rezumat, situaţiunea agrară în cele doua părţi ale României, înainte de "Regulamentul Organic", era următoarea :

Feudalitatea a tot puternicä. Boierii, posesorii pământului, sunt suverani şi au dreptul şi puterea de a ţine pe ţärani lipiţi de pămäntul pe care 'l muncesc, dar obligaţI de a le da cantitatea de teren de cultură care le era necesar. Ţaranii sunt consideraţi ca vasali şi sunt în alterativă sau de a se supune la bunul plac al proprietarilor sau a emigra în ţari străine.

Emigrarea era grea, de oare-ce ea deprecia moşiele şi micşora veniturile boierilor. Aceştia tot d'a una se opuneau şi recurgeau la forţa administrativă pentru a impedica pe ţarani să emigreze. De altă parte, administraţia era slabă, ţaranul putea adesea a o inşela şi a reuşi sa emigreze în Dobrogea, Bulgaria sau în Serbia. Graţie dar persecuţiunilor spolierilor boierilor, noi am găsit în Dobrogea, concedată de Congresul din Berlin României, după rezbelul din Orient de la 1877, o populaţie compusă aproape în majoritate de Români emigranţi din patria-mamă. Tot din cauza acestor emigrări silite, noi găsim azi pe ţarmul drept al Dunărei, în Serbia şi Bulgaria, sate întregi populate de compatrioţl. In No. de mâine vor continua cu regimul din timpul "RegulamentuluI organic" (Va urma.) Lupta : Ziar liberal-oposiţionist, 17 aprilie 1891


"Regulamentul organic" a fost prima lege organica cvasi-constitutionala in Principatele Dunarene, deci in Tara Romaneasca si Moldova. A fost promulgata in 1831-1832 de catre autoritatile imperiale rusesti si a ramas valabila pana in anul 1858. Conservator in esenta, documentul a initiat totusi o perioada de reforme, care au pus baza occidentalizarii societatii locale. Regulamentul a confirmat partial guvernarea traditionala (inclusiv conducerea de catre hospodari). Regulamentul a oferit celor doua principate primul lor sistem comun de guvernare. Cele doua state, aflate sub suzeranitate otomana din secolul al XV-lea, au fost subiectul mai multor interventii ruse incepand cu razboiul ruso-turc (1710 - 1711).

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

417
Techirghiol
20.04.2024 16:01
Actual: 11° C
Viteza vantului: 9.79 m/s