Cover Image

Despre șalvari

Publicat de Aurel Băjenaru, 30 Decembrie 2023
Timp de citire: 4 minute

Scriam în urmă cu ceva timp analizând reacțiile acide ale unor tătari, tineri și chiar în vârstă, față de descrierile învățătorului Ion Dumitrescu din satul tătăresc Pervelia, că tătăroaicele ar fi purtat șalvari.

Articolul meu despre șalvarii purtați de unele tătăroaice până tărziu în zilele socialismului a generat multe comentarii acide ale unor cititori care susțineau că tătăroaicele nu au purtat niciodată șalvari.

Am rămas oarecum blocat la cât de categoric argumentau unii cititori contrar tuturor evidențelor documentare, trimitandu-mi că dovezi "de necontestat" , fotografii de la spectacolele moderne de dans folcloric în care tinere dansatoare poartă cu eleganță și grație, mătăsuri chinezești.

Femeile la tătari, până în epoca modernă, nu au avut apariții publice însă, darămite să joace hora grațios pe scenă. Era ceva de neînchipuit, incompatibil cu cultura și societatea patriarhală tătărească.

Căutând o explicație, ce problemă au tătarii cu portul șalvarilor, ce este aici condamnabil, rușinos, caut și găsesc o afirmație a unei scriitoare tătare, care afirmă, fară să fie pusă nici o întrebare, că așa este, tătarii nu purtau șalvari, numai bărbații, hă?!

"Există un ritual al portului specific, noi, tătarii, popor turc, niciodată n-am purtat șalvari. Numai bărbații au purtat șalvari, până în anii 1947-1950." (GÜNER AKMOLLA - Obiceiuri tătare-crimeene la naștere, nuntă și înmormântare , august 2014)

Citatul "dă apă la moară" impresiei mele că tătarii au o problemă cu șalvarii.

Cultura tătara se cunoaște mult prea puțîn că această nație să fie înțeleasă, în parte deoarece ei înșiși nu vorbesc despre ea, iar mai nou datorită pseudo-istoricilor, care considerand că, singur apartenența la nație le da calificarea necesară să vorbească și să scrie despre aceasta, contribuie mistificând istoria și cultura tătarilor până la aparițiile de carnaval (la festivaluri și concerte moderne) cu care mai nou încep să se indentifice chiar și cei mai bătrâni dintre ei.

Ceea ce poate nu mai este cunoscut astăzi, dar și societatea românească în timpul domniilor fanariote a fost marcată de moda de la Istanbul, iar șalvarii erau un obiect vestimentar de zi cu zi, la femei că și la bărbați.

În Țările Romanești orientalizarea adusă de domniile fanariote a început, totuși, să slăbească încă din perioada 1806-1812 când, din cauza războiului ruso-turc, trupele moscovite, occidentalizate de mai mult timp, au ocupat principatele românești. Atunci, pentru prima oară, șalvarii atât cei feminini, cât și cei masculini au început să fie înlocuiți de rochii și, respectiv, pantaloni, precum toate celelalte accesorii otomane precum, anteriul și giubeaua sau ișlicul .

Revenind la tătari, în perioada comunistă eu personal îmi mai amintesc de ultimele tătăroaice care purtau șalvari otomani. Tot atunci s-a produs și distanțarea de acest obiect vestimentar. A fost o reacție aș zice eu, de distanțare față de țiganii otomani (musulmani) care purtau și mai poartă și astăzi astfel de obiecte vestimentare. Pur și simplu tătarii nu voiau să fie confundați cu țiganii otomani, țigani vorbitori de limbă turcă.

În lăzile vechi de zestre precis se mai pot găsi astfel de comori vestimentare pe care le vom putea admira numai atunci când urmașii acestor tătari își vor învinge complexele și reținerile în această privință.

Descriere imagine

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

40
Techirghiol
05.03.2024 05:38
Actual: 8° C
Viteza vantului: 3.73 m/s