Principatele Vlahilor din Balcani , Valahiile, apar cu mai bine de o suta de ani înaintea celor românești din România actuala. Alături de Megalovlahi, apar în lucrarea citată mai jos Moscopolenii, coloniști romani (din Italia), originari de la Marea-Adriatică, din Scutari, mutați la Scodra în Albania, fosta colonie romană Claudia Augusta, cei care au întemeiat apoi Moscopole sau Voscopole.
"Un asemenea principat era numit de Greci și de scriitorii bizantini Megalovlahia, adecă Marea-Valahie și cuprindea Tesalia și o parte a Epirului pe întinderea Pindului, ear un altul era numit Anovlalda (Mikri Vlahia) și cuprindea o parte a Epirului de jos cu țara Aspropotamos, Acarnania și cu o parte a Etoliei, având drept capitală orașul Arta. Mărturii despre esistența acestor două principate aduc destule istoriografii bizantini ca Pachymer, Mihail Nepote, Nicetas și alții; ear Benjamin de Tudella, vorbind despre marea mulțime a Valahilor precum și despre meșteșugul și îndrăsneala lor în lupte zice că . . . «un singur împerat nici că i-ar putea supune.»
"Marele istoriograf P. Aravantinos care scria pe la 1856, în cartea sa deja citată de mai multe ori , la cuvântul Blachi (= Valahi) zice: «Popor Gotic (getic n.m.) care a cucerit Dacia, ear mai târziu fiind și el cucerit de împărații Romei și-a asimilat limba și moravurile Romanilor. Prin secolul al 10-lea o parte din Dacii din Moesia au emigrat în părțile epirotice și tesalice ale Pindului, căci înainte de această epocă ginta aceasta nu se pomeneșce de loc pe acolo. Și fiind-că cei mai mulți dintre emigranții Valahi din Helada locueau Tesalia, aceasta s’a numit Marea Valahie în care sunt cuprinse și ținuturile Larisa și Tricala.» "
Despre Moscopole si Scodra / Albania, vechea colonie romana Claudia Augusta :
Orașul acesta este cunoscut sub ambele nume ce védurăm mai sus, Moscopole și Voscopol. Se pare însă că el fu zidit în secolul al 11-lea de niște păstori armâni pe urmele și ruinile vechiului oraș tracic Moscu, păstori carii îl numiră pe limba lor Voscopol din causă că numele Vosc sau Vlah erau sinonime încă de pe atunci cu cuvântul păstor. Eată ce zice Pouqueville : «Valahii Masareți sau Dasareți, carii «restaurară Moscopolis, dându-i numele de Voscopolis, adecă: «orașde păstori din cauza numirei lor de Vlahi; această «valoroasă populadă, ale căria triburi sunt împrăș tiate înn«cantoanele Colonia, Gheorgea ș i pănă în vecinătățile Durațiului, sunt, după cum spun ei, urmașii unei colonii stabilite de Quintus Maximus în Taulantia sau Muzachia, de unde au trecut în munții Candavici, în timpurile invasiunei barbarilor. In ce privcșce pe triburile Valahe din apropierca Parnasului, din Cefissa și Focida ele se pretind că având o comună obârșie cu Megalovlahiții, și cu toții revendică cu mândrie le nom de Romoünis ou Romains.» ')
Din aceste cuvinte ale lui Pouqueville se vede că grupul Voscopolean este originar din Albania, și anume din spre ținuturile Muzachiei, adecă a vechei Taulantia, unde și pănă astăzi se găsesc Armânii în sute de sate bine populate; și, tot prin ele se esplică, ceea-ce de alt-fel era firesc și ușor de înțeles, că Romanii își au ficsat pe colonii lor mai ântei în apusul Peninsulei-Balcanice, adecă la Marea-Adriatică, precum vezurăm și când vorbirăm despre orașul Scutari, la cap. II al acestei lucrări, (pag. 46), că după ce, la anul 168 în. d. Christos, Scodra, vechea capitală a Illyriei, fu cucerită de pretorul L. Anicius, ea fu mai târziu colonisată de Romani, când căpătă numirea de Claudia Augusta.
IOAN NENIȚESCU, DE LA ROMÂNII DIN TURCIA EUROPEANA, 1895
° ° °
Iata ca mai sus descoperim si grupul acela de romani negrecizați despre care vorba Constantin al VII-lea Porfirogenetul in jurul anului 950 numindu-i Romanoi (Ῥωμᾶνοι), inainte de a se inventa pentru ei denumirea de Vlahi (Βλάχοι). Acestia devenind pe parcusul istoriei Armânii care au ridicat Moscopole.
Am mai scris intr-un articol anterior:
Constantin al VII-lea Porfirogenetul (†959) ne prezintă – înscrierea "De administrando imperio" redactată între anii 952 și 959 o ultimă interesantă evoluție a numelui romanilor de limbă latină din Imperiul Bizantin, scriind despre locuitorii Dalmației că ar fi Romanoi (Ῥωμᾶνοι), veniti de la Roma. Grecii ei înșiși se numeau Romani, pe grecește Romaioi, Romei (Ῥωμαίοι). Sesizați diferența? Acesta este și punctul din istorie în care apar Vlahi, acești Romanoi vorbitori de latină.
° ° °