Cover Image

DIN CONSTANTA, 1888

Publicat de Aurel Băjenaru, 3 Octombrie 2020
Timp de citire: 3 minute

(CORESPONDENTA SPECIALA)

Aici orasul e in fierbere ca si Marea. Am intrat In perioada strélucita a sezonului. Serbérile de tot felul pe uscat si pe apa se succed fára intrerupere. Viorile resuna mai In toate serile, când la cazin, cand la hotel Carol.

Ziua se fac escursiuni calare sau in  trasuri la insula lui Ovidiu unde legenda zice ca e ingropat marele poet. Pe mormêntul (un tumulus destul de máret si care a ramas nesapat) lui Nasone, acum se dejuna servind foarte aproape de el masa si poetul, daca in adevér zace sub acel morman, multe a putut auzi si chiar simti din cele ce se petrec; vinul curge si stropeste adesea pämantul. Sëptämâna trecut' mai multe dame din cele mal frumoase si din cele mat elegante au cantat vecinica pomenire si au vérsat mai multe sticle de sampanie pe mormântul acelui care a cantat amorul «Venerorum lusor amororum». Dupe acest parastas elegant s'a infìintat un bal campestru, s'au dansat valsuri, polci si cadriluri. Plimbarile se intocmesc si la lacul Mamaia unde peisagiul este splendid.

Lacul Mamaia, de o culoare albastrá ca ochii unei frumoase mauri, e separat de Mare printr'o limbä de pâmant foarte ingusta pe care o trasurá poate d'abia sé mearga. Culorile albastrá si verde a Märei si a lacului fac un contrast curios. Lacul lacrimilor asa numit de când cu résboiul Crimeei fiind-cä acolo a murit o intreagá divisie a armatei francese, e si el visitat. Apa este infectaté de niste ierburi pernicioase.

Culoarea insa e foarte frumoasá si daca nu stii pericolul care este in balta, te inseli, poti sé bei si andata capeti friguri.

Lacul nu contine nici un peste. D'asupra lui chiar pasérile evita sa treaca. Täbácaria de pei, si fantanele de la Anadelkoy sunt plimbari foarte placute si mai apropiate.

Seara marea isi  ia monopolul. Barcile iluminate ca niste stele cazute plutesc pe valuri. Din unele se aud glasuri armonioase, din alte sunete de viori; se véd si cate -va gondoli misterioase care fug spre largul märei. Séptémana care a trecut a fost foarte agitata. S'a dat un bal la casin pentru musicele militare. Decorarea sälei de bal toata in trofee de arme era splendida. A fost atâta lume in cat nu s'a putut dansa de cat foarte târziu.

La Otel Carol au avut loc doué serate cu viori. Lux, eleganta si lume aleasá.

Pe Bulevard s'a facut o serbare venetiana, pe mare artificii si un simulacru de bataie navala, la vii focuri bengale si artificiï, bal de copii, etc. 

Colectivistii au umplut Constanta.  Obrazul lor paraponisit ii tradeaza. Ca evreii rätacitori, plangênd Ierusalimul (sfântul budget) ofteazä la luna si la mare avênd in cap pe marele rabin Mitita Sturza. Faloitarii sosesc mereu; cavalerul Porumbita Plosnitä, Nécescu, care pare ca s'a mai lungit de dor, tinérul de vanilie Ramniceanu, Manolescu, Vulturescu supra -numit Fluturescu, doctorul Ramniceanu, medicul Cantacuzino, cuconasu, Alexandru Bellu, General Pilat si altii au navalit in Constanta, cerênd bailor de mare puteri si cartilor noroc.

Se anuntá pentru finele sesonului mai multe mari sérbari.

Valréas.

Epoca, 24 august 1888

In imagine primul cazinou constantean, "Casinul" denumit si "Kursaal" construit in 1880, distrus de o furtuna in 1891.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
26.10.2020 19:57
Actual: 13° C
Viteza vantului: 1,5 m/s

Vizitatori astazi

244