Cover Image

Din Macedonia

Publicat de Aurel Băjenaru, 19 Mai 2024
Timp de citire: 5 minute

Deseori în Techirghiol, probabil și în alta parte, vei întâlni aromâni/machidoni care în nostalgia timpurilor trecute a strămoșilor lor, timpuri petrecute alaturi de greci de-a lungul Munților Pindului, în Macedonia, Epir, Tesalia, mai dansează câte un sirtki sau îngână cu placere câte o tânguire grecească.

Cu cât m-am ocupat mai mult de istoria noastră a românilor, cu atât m-am mirat mai mult. Ce au grecii cu românii, vlachi din Munții Pindului, coloana vertrebrala a Greciei de astăzi?! Și vreau să vă reamintesc mai jos, dintr-un articol de epocă, câteva aspecte din istoria comună documentată a grecilor și vlahilor.

Repet și aici ceea ce va sta cândva în "adevărată carte de istorie" a României, vlahii din Pind ca și vlahii care au (re)populat Valahia, Moldova și Transilvania sunt ultimii romani ai Imperiului Roman de Răsărit care nu s-au lăsat grecizați, nici când imperiul a devenit Bizantin, de factură, cultură si limbă greacă, undeva în jurul secolului al VI-lea, nici slavizați, sub slavi și bulgari, și nici mai tărziu nu s-au declarat greci, atunci când grecii s-au eliberat de sub otomani în sud, începând apoi să rupă hălci de teritoriu cât mai mari la căderea otomanilor, teritoriu locuit în mare parte de vlahi, ceea ce a devenit Grecia de astăzi.

Grecii urmăreau de fapt refacerea Imperiului Bizantin și cucerirea Constantinopolului, strategie a nationalismului grec numinta "Megali Idea". Vlahi și bulgarii le-au stat în drum, bulgarii cu statul lor, vlahii cu un preconizat și schițat apoi "Principat al Pindului", prea tărziu însă, granițele viitoarelor state naționale din Balcani erau deja trasate.

Deci iată mai jos câteva episoade din adevărata istorie.

° ° °

Din Macedonia

Dela Coriţa se comunică ≫Românului dela Pind≪ o scrisoare adresată de Mitropolitul grec Fotios preotului şi luptătoruui naţional părintele Haralambie Balamaci, care e ameninţat cu excomunicarea pentru că a comis neiertata crimă de a cununa pe un tânăr Român, pe care preoţii greci nu voiau să-l cunune decat in conditiunea prealabilă de a se lepăda in public de neamul şi de limba sa.

(La 23 martie 1914, frații Haralambie și Sotir Balamaci au fost executati de un grup de 60 de locuitori greci din Corcea intr-o actiune de "epurare etnica". Au fost duși la marginea orașului, unde, alături de alți doi aromâni, au fost bătuți, mutilați, străpunși cu baionetele și împușcați. n.m.)

— Românii din comuna Gramaticova, una din cele mai incercate comune româneşti din Macedonia au dat incă o jertfă pe altarul neamului. In ziua acea păstorul Gheorghe Liolea, tanăr in varstă de 25 de ani, işi păştea turma sa aproape de localitatea Paliocalea, situată la o distanţă de un ceas de Gramaticova. Acest nenorocit tanăr suferfea de epilepsie şi antarţii in număr de 15, au dat peste dansul tocmai in momentul, cand el fsese cuprins de acces. Fără cea mai mică milă pentru starea in care se găsea, canibalii greci au năvălit asupra lui şi l-au străpuns cu pumnalele, dandu-i peste 30 de lovituri.

— Din Bitolia vine ştirea, că tanărul comerciant român Constantin Caracotta era cat p’aci să cadă victimă unui atentat mişelesc pus la cale de cătră comitetul grecesc. Aşa, Miercurea trecută 7 agenţi terorişti ai Grecilor ocupaseră străzile, pe unde d-l C. Caracotta trebuia să se ducă acasă. Din fericire un vecin al lui, prinzand de veste, comunică să nu se intoarcă singur acasă. A doua zi d-l Caracotta a fost somat, ca ori să se declară de grec, ori de nu, el nu mai are de trăit decat cateva zile.

— Din Coriţa se scrie, că de banda numeroasă a lui Arcuda s’a mai ataşat incă o bandă de 150 de antarţi, cari proiectează ca intr’una din zilele acestea să năvălească in comuna Pleasa şi să se dedea la un măcel general in contra Romanilor. In comună sunt puţini păzitori români şi vre-o 20 de soldaţi (otomani n.m.), dar cu toţii aşteaptă cu sange rece atacul antarţilor, fiind convinşi, că de randul acesta Grecii vor fi respinşi cu ruşine.

Gazeta Transilvaniei, 15 August 1906.

° ° °

  • Antarţi - paramilitari nationalişti greci organizaţi in bande, coman­date in parte de ofiţeri din armata regulată greacă, care atacau satele bulgăreşti şi româneşti de pe teritoriul Macedoniei ai caror locuitori nu nutreau sentimente greceşti. Atacurile au inceput in anii 1903, in parte cu ingaduinta oficialitatilor turcesti deoarece erau atacuri impotriva celor care nutreau independenta Macedoniei, in acel timp, provincie a Imperiului Otoman.

° ° °

In imagine Aromani din Gramaticova (Munții Pindului).

° ° °

Pentru cei care nu au avut nici un contact cu aromâni, mai jos puteți și auzi graiul local din Gramaticova de astăzi, pe care cu puțin exercițiu îl veți înțelege și fară traducător în cel mai scurt timp, cel puțin parțial:

https://www.facebook.com/reel/840425744795069/

° ° °

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

135
Techirghiol
20.06.2025 10:03
Actual: 22° C
Viteza vantului: 8.38 m/s