Cover Image

Disolutia unui sat - Nuntasi (Duingi)

Publicat de Aurel Băjenaru, 15 August 2019
Timp de citire: 3 minute

Tema de astazi ar fi trebuit sa fie Histria, un nou articol printre multe altele despre cea mai veche asezare urbana de pe teritoriul Romaniei de astazi.

Aflat in drum spre vechea cetate, am fost impresionat insa de ruinele care presarau drumul national de-a lungul satului Nuntasi, numit in trecut si Duingi, dupa numele lacului din apropiere, sau pe turceste Düğüncü, sat apartinand de comuna Istria (Cara Nasuf).

Observasem si in anii trecuti traversand satul,  cateva case aparrent parasite, care reuseau sa creeze o imagine  relativ sumbra a acestuia. Astazi aceste ruine se insirau de la un capat la altul al satului, printre celelalte casa locuite, facand insa ca impresia de delasare, parasire, sa predomine.

Se pare ca istoria satului Nuntasi este strans legata de cea a satului apropiat  Istria , cu o vechime asemanatoare, intemeiat de turci in jurul anului 1760. Legenda spune ca, o nunta turceasca in drumul ei de la Tulcea spre Constanta, a facut popas in acest loc. Nuntasii simtindu-se bine si atrasi de farmecul locului, de linistea care domnea aici, dar si de minunata apa a Duingiului, au hotarat sa se stabileasca pe aceste locuri, intemeind satul cu numele lacului din apropiere, Duingi.

In ceea ce priveste lacul  Duingi si namolul sau,  in urma unor analize facute in trecut, se pare ca acesta  ar avea calitati terapeutice superioare chiar si namolului de Techirghiol, in special prin continutul mare al sarii de magneziu.

Satul locuit in trecut si de bulgari, a fost parasit de acestia in urma schimbului de populatie din 1940 cand, Romania a cedat Bulgariei Cadrilaterul, ei fiind inlocuiti cu aromanii colonizati in Dobrogea de Sud.

Atat despre sat, in rest las imaginile sa vorbeasca...

 

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

430
Techirghiol
29.03.2024 14:34
Actual: 23° C
Viteza vantului: 7.29 m/s