Cover Image

Doamna Ismail-Pașa

Publicat de Aurel Băjenaru, 21 Noembrie 2021
Timp de citire: 3 minute

Turcii, noii cetateni ai Romaniei la Expozitia Nationala a romanilor din 1906.

V-ati intrebat totusi uneori, ce se ascunde in spatele unei fotografii care vi se prezinta ca o generica a unei tipologii?

Dupa cum spuneam si intr-un articol anterior, festivitatile organizate la Bucuresti in anul 1906, la 40 de ani de la urcarea regelui Carol la tron, se desfasoara cu participarea reprezentativa a provinciilor romanesti chiar si din afara hotarelor (Macedonia, Austro-Ungaria, etc.) la o Expozitie Nationala, facand din capitala Romaniei, cel putin pentru o vara, "centrul tuturor romanilor".

Aici fac iarasi numai o referire la participarea nefericita a Dobrogei la aceasta expozitie cu un pavilion propriu si o geamie, o biserica musulmana. Dupa cum veti putea citi si in stirea de mai jos din urma cu peste o suta de ani, turcii dobrogeni doreau sa participe asa cum isi imaginau ca pot ianugura o moschee, cu o slujba de ianugurare, dar se pare ca nu a fost posibil. Au fost discursurile autoritatilor despre "puternica frăţie şi dragoste dintre românii şi musulmanii din Dobrogea", pure afirmatii declarative, valabile numai pe teritoriul fostei provincii otomane? Se pare ca da.

Turcii s-au retras, sau au fot retrasi, iar organizatorii au "vopsit" ad-hoc si fara nici o rusine cativa colaboratori in turci. Printre acestia se pare ca remarcata a fost "Doamna Ismail Pașa", o imagine iconica a expozitiei care a fost popularizata si in carti postale ca turcoaica veritabila. In realitate aceasta se numea Lisa Herșcu si era de religie mozaica. Un "post adevar" din urma cu peste o suta de ani.

° ° °

Doamna Ismail-Pașa

Cu privire la d-na Ismail-Pașa, d. Ionescu-Morel are bunătate a ne împărtăși că în adevăr această persoană e Evreică și că lucrurile din Dobrogea au fost strînse pentru Exposiție mai ales de un anume Riflat Ablaia, care a fost însă pus pe fugă, ca răsplată.

Turcii cei adevărați voiau să înceapă rostul lor la Exposiție cu o cinstită slujbă de mulțămire pentru buna cîrmuire creștină, în ziua inaugurării. Nu li s’a dat voie însă.

Neamul Romănesc, 22 iunie 1906

° ° °

Fatmé Ismail-Paşa, de la Pavilionul Dobrogei din Exposiţie, cutreieră satele dobrogene, vinzîndu-şi fotografiile cu chipul, în formă de cărţi poştale, pe un leu sai doi, după muşteriu, bucata. - P.S.

Neamul Romănesc, 7 iunie 1907

° ° °

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

130
Techirghiol
25.04.2024 04:41
Actual: 14° C
Viteza vantului: 2 m/s