Cover Image

Dobrogea bizantină

Publicat de Aurel Băjenaru, 17 Noembrie 2021
Timp de citire: 2 minute

Strans legata geografic ca si istoric de Peninsula Balcanica, Dobrogea stapanita secole de bizantini, ce-i drept cu intreruperi, a fost coltul de Bizant care ne-a legat cultural si religios de cea mai evoluata si rafinata civilizatie a evului mediu, urmasa antichitatii greco-romane.

Din publicatia profesorului si istoricului Orest Tafrali (1876-1937) referitor la influentele Bizantului asupra "tarii noastre", subliniez aici doua subiecte care tin de acea Dobroge bizantina.

La 1359, la straduintele lui Alexandru Basarab de a crea o mitropolie romaneasca, un dobrogean bizantin (grec), mitropolitul Vicinei Iachint Critopol, infiinteaza prima mitropolie a Tarii Romanesti (Ungrovalahia).

° ° °

«Alexandru Basarab, domnul Munteniei, se adresează în acest scop patriarhului din Constantinopol pe la-anul 1359, dorind să-i închine biserica românească. Pentru aceasta îl roagă să-i trimeată un arhiereu, care să organizeze biserica. Patriarhul dă ascultare dorinţei voevodului muntean şi-i trimete pe mitropolitul grec din oraşul Vitzina, lakint Critopol. Acesta, după cererea însăși a lui Alexandru Basarab, fu recunoscut mitropolit peste toată diocesia Ungro-Vlahiei.

Voevodul se mai legă ca toţi viitorii mitropoliți să fie sfinţiţi de patriarh, și dacă va fi altfel, să cadă blestemul peste el și ţara lui. »

° ° °

Un alt aspect pe care am dorit sa-l extrag din lucrarea profesorului Tafrali este legat de bizantinizarea navalitorilor (slavi) in spatiul dobrogean, aici un exemplu pe baza unei descoperiri arheologice la Axiopolis, fost castru roman in preajma localitatii Cernavoda.

° ° °

«Dintre toţi barbarii, cari au dat năvală în   Peninsula Balcanică, cei cari au   venit în număr mai mare şi s-au putut aşeza si dăinui dincolo de Dunăre au fost Slavii.

[...]

Chiar populaţiunea slavă, emigrată în Dobrogea în evul mediu; a fost întru câtva bizantinizată. La Axiopolis s'a găsit o cruce de mormânt dintro epocă foarte veche, care are o inscripţie greacă. Numele, moartei, Ratuslava, ne arată că ea era de naţionalitate slavă, deşi epitaful ei e făcut ca pentru o bizantină.»

Orest Tafrali

Bizanţul şi influenţele lui asupra ţării noastre, 1914

° ° °

Imaginea reprezentand crucile in stil bizantin, cu inscriptii continand litere grecesti si kirilice, a fost facuta pe malul stang al Dunarii.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

39
Techirghiol
30.11.2021 05:41
Actual: 2° C
Viteza vantului: 1,5 m/s