Cover Image

Dobrogea, Eugène Pittard

Publicat de Aurel Băjenaru, 19 Ianuarie 2022
Timp de citire: ~1 minut

Dobrogea este un mozaic extraordinar de rase.

Turcii și tătarii cotează acolo pe români și bulgari și toți sunt grupați în sate compacte etnic. Punct de întâlnire între Asia și Europa de Est, Dobroudja ar putea fi pentru unii o escală, iar pentru alții un adăpost.

Primii au întâlnit acolo valea largă a Dunării, care scoate la iveală, pe malul stâng, câmpiile joase din estul Țării Românești, iar dorințele lor s-au putut implini. Cei de-a doua, după ce au trecut râul sau s-au apropiat de mare, s-au oprit în această peninsulă care le-a asigurat viața și au rămas acolo.

Lazi, kurzi, armeni, circasieni, tătari, coloniști germani și coloniști ruși. Români din Transilvania sau din regat, bulgari, sârbi, turci, greci, albanezi, țigani nomazi și câți alții: cei care dispar treptat, ca arabii, cerchezii și negrii, și cei care au prosperat, păstrând toți obiceiurile lor, costumele și limbajele lor, ei constituie microcosmosul eurasiatic, magnificul laborator de etnologie comparată în care, pe parcursul a cinci ani de cercetări asidue, mi-am extins efortul antropologic.

Eugène Pittard, 1867-1962

La Roumanie; Valachie, Moldavie, Dobroudja

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

43
Techirghiol
17.05.2022 08:13
Actual: 18° C
Viteza vantului: 2,18 m/s