Cover Image

Dobrogea la 23 Noiembrie 1878

Publicat de Aurel Băjenaru, 23 Noembrie 2021
Timp de citire: 4 minute

La 14 noiembrie 1878, asa dupa cum prevedea Tratatul de Pace de la Berlin, Dobrogea devine formal romaneasca prin debarcarea trupelor romane si a regelui Carol la Ghecet, Smardan astazi, unde insa nu-i astepta nimeni (https://techirghiol.com/adevarul-despre-ziua-de-14-noiembrie-1878-la-preluarea-dobrogei-de-catre-romania).

Noua zile mai tarziu, la 23 Noiembrie 1878, autoritatile romane au preluat cu adevarat Dobrogea din mainile autoritatilor ruse care administrau dupa razboi provincia. Dobrogea avea un singur centru administrativ, iar acesta se afla la Tulcea. Aici au avut loc si festivitatile oficiale de predare a administratiei provinciei.

Telegramele de mai jos publicate in Telegraful de Bucuresti, dau amanunte despre festivitatile de preluare a Dobrogei de la Tulcea si Ostrov.

Oricat am cautat, cu toate ca alte publicatii fac referiri la festivitati asemanatoare si la Constanta, despre predarea administratiei la Kiustendje, asa cum se numea Constanta otomana chiar si in acea zi, nu am gasit nimic  in sursele timpului. Si este foarte putin probabil sa se fi organizat astfel de festivitati grandioase intr-un mic oras saracacios , parasit de majoritatea musulmanilor si devastat in urma razboiului, in care nu prea locuiau romani ci greci, armeni, evrei, bulgari, turci si tatari.

° ° °

Bucuresti, 24 Noiembrie 1878

Ministerulŭ afacerilorŭ străine a primită de la D. N. Catargi, primulŭ delegatŭ românŭ la Tulcea, o telegramă , din care resultă că erì s'a începută predarea definitivă a Dobrogei, în mâinile autorităţilorŭ române, şi că s'aŭ datŭ ordine ca şi telegrafulŭ din tótă provincia sě se dea in mânele nóstre.

D. ministru de interne a primitŭ următórele telegrame:

Tulcea.

Domnule ministru,

Astă - zi (23 Noiembrie 1878), la 10 ore, autoritatea imperială rusă a remisŭ administraţia Dobrogei în mânele autorităţilorŭ române dupě sěvêrşirea serviciului divinŭ în tote bisericele şi templele. Unŭ Te Deum a fostŭ celebratŭ înaintea palatului administrativŭ de starițulŭ monastirei Cocoșu, asistândŭ fostulŭ guvernatorŭ cu funcţionarii sěi, consulii puterilerŭ străine, comisiunea delegaţilorŭ guvernului românŭ, generalulŭ Angelescu, cu statulŭ-majorŭ, comunităţile şi corporațiunile şi tótă populaţiunea din oraşŭ.

In momentulŭ înălţărei sântei Cruci s'a citită rugăciuni pentru ca cerulŭ se dea mulți ani de fericire A. S. R. Carol I şi A. S. R. Elisabetha Dómna.

Drapeluli naţionalŭ s'ŭ arboratŭ pe palatulŭ Adıninistrativŭ, şi în mijloculŭ salvelorŭ de artilerie a fostă salutatŭ prin aclamaţiunì entusiaste ale populaţiuni. In acelŭ momentŭ D. N. Catargi preşedintele comisiunei , m'a învitatŭ a da citire proclamaţiunei Domnesci care, asemenenea a fostă aclamată cu entusiasmŭ. După primirea felicitărilorŭ din partea corpului consularŭ şi a diferitelor ; comunităţi, corporații și notabililorŭ , amŭ luatŭ din mâna guvernatorului Imperialŭ rusŭ posesiunea administraținnei prefecturei Tulcea . Voiŭ pune tótä stăruința mea a se termina în cel mai scurtă timpŭ dresarea inventariulu şi încheerea protocolelorŭ constatândŭ regulata predare și primire a archivelorŭ diferitelorŭ serviciuri.

Prefectŭ de Tulcea, G. Ghica .

° ° °

Călăraşi, 23 Noembre, 1878.

Domnule Ministru ,

Astă -zţi , la orele 2 dupě amezi, trei companii de vênătorì aŭ trecutŭ în Dobrogea , in satulů Ostrovulů ; trupele aŭ fostů primite de populație cu celŭ mai mare entusiasmů; tineri si batrani i'au îmbrăţişatŭ ca pe adevěraţi frați. Mâine urmédă trecerea restului bataliounlui de vênători și regimentului de călăraşi.

Prefectŭ , Obedénu.

(Monitorulŭ.)

Telegraphulŭ de Bucuresci , 26 Noembre 1878

° ° °

In imagine Tulcea la 1878.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

200
Techirghiol
24.01.2022 00:18
Actual: -6° C
Viteza vantului: 7,17 m/s