Cover Image

Dobrogea Noua la moartea Regelui Carol

Publicat de Aurel Băjenaru, 24 Iunie 2020
Timp de citire: 4 minute

Moartea Regelui Carol a fost urmată în toată Ţara , în toate bisericile, de parastase slujite cu pompă şi evlavie, încă până nu a fost înmormântat şi apoi în cele mai apropiate Dumineci după îngropare.

Că acest e slujbe s'au făcut în tot largul ţării vechi, ne pare lucru de sine înţeles, — dar deosebit atrăgător aflăm felul cum s'au făcut acest e slujbe în noul hotar cuprins de România : în Cadrilater, printre Bulgari, Turci, Tătari. Iată ce spun ziarele despre slujbele în acele părţi :

La Silistra. In 2 Oct. v. cu prilegiul înmormîntării Regelui Carol, au avut loc şi aici sărbări cuvioase.

In drumul spre biserică , cortegiul format de mulţime , avea înfăţişarea unei adevărate procesiuni. Străzile erau cernite pe tot locul. Monitoarele (corăbiile) de pe Dunăre au tras 101 salve de tunuuri la care răspundeau canoniere (tunuri).

La oara 5 d. a. s'a oficiat serviciu divin la biserică de câtrâ protoereul (protopopul) judeţului, înconjurat de toţi preoţii români şi bulgari . Clerul armean , izraelit şi musulman , a luat part e deasemenea .

Lumea erâ foarte mişcată , căci abia cu cîteva luni nainte , Regele Carol cercetînd Silistra, fusese de fată în această biserică la o scurtă slujbă făcută întru sănătate a Lui...

La Turtucaia. Azi la oarele 5 d. am. s'a ţinut în oraşul nostru sărbare pentr u înmormîntare a M. S. Regelui Carol I. încă de cu vreme  s'a adunat în piaţ a Victoriei ofiţerii cu trupele din garnizoană , institutorii (învăţătorii) cu scoalele, derogatoriile civile, clerul şi un mare numă r de cetăţeni de toate naţionalităţile ce compun populaţi a oraşului.

Oraşul e îndoliat pretutindeni,Prăvăliile închise şi drapelele cernite . Ofiţerii în ţinuta de ceremonie cu decoraţiile şi fireturile îndoliate.

Mai întâ i s'a săvârşit în piaţa Victoriei, und e trupele erau aşezate în careu, serviciul religios ectenie, de cătr ă preotul Niculau, şi clerul din localitate. Răspunsurile au fost date de corul bisericesc.S'a forma t apoi un cortegiu mare de cetăţeni şi soldaţi cari plecînd din piaţ a Victoriei spre biserică, muzica militară a cântat marşul funebru, la auzul cărui a pe feţele tuturor se vedeau curgînd lacrimi de durere . Ajuns la biseric ă la orele 5  s'a oficiat un parastas pentru odichna sufletului marelui mort.

După terminare a serviciului religios, întreg convoiul s'a îndreptat cătră mare a geamie (biserică turcească ) „Sultan Hamid", din capul oraşulu ; , unde cadiul (preotul turc) oraşului, Hafuz Ahmed, a făcut o rugăciune , recetind versete  din Coran în limb a arabă.

Superiorul giamiei, Suleiman Hilmi, oficiază apoi serviciul religios pentr u odichna sufletului Regelui Carol, la care toţi musulmaniii au starea pentru rugăciune arătînd o sinceră părere de rău.

In timpul solemnităţii, dela orele 5 până la apusul soarelui, canoniera „Griviţa" şi şalupa „Zmârdan" , ce staţionează în port, au tras neîntrerupt salve de tunuri.

La Bazargic. La orele 5 d. a. s'a oficiat la catedrala oraşului, un serviciu religios pentru odichna sufletului Regelui. Au fost de faţă prefectul judeţului, comandantul garnizoanei, toţi deregâtorii, oflţeţerii şi foarte mult ă populaţie bulgară din loc. Ofiţerii, funcţionarii şi doamnele, erau în doliu mare. Onorările militare au fost date de trupe din garnizoană.

Tot aşa în alte părţi ale noului cap de ţară , s'au făcut slujbe pentru Regele Carol, care era iubit de toti. 

Cosinzeana, 8 Noemvrie 1914

* * *

Daca prin acest articol s-a dorit sa se creeze impresia ca si in momente de doliu "noile teritorii" obtinute de Romania cu un an in urma, simteau si erau romanesti, realitatea era totusi alta. Cu aceasta ocazie sunt numite ca organizatoare de funeralii numai trei orase din "Dobrogea Noua", din Cadrilater, care si inainte de anexarea acestuia erau populate si de romani, Turtucaia, Silistra si Bazargicul de pe Valea Batovei (valea fara de iarna), in majoritate urmasi ai mocanilor margineni sedentarizati aici ca urmare a transhumantei lor pastorale.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
14.08.2020 23:00
Actual: 23° C
Viteza vantului: 4,1 m/s

Vizitatori astazi

309