Cover Image

Dobromir, 1907

Publicat de Aurel Băjenaru, 19 Noembrie 2021
Timp de citire: 2 minute

Astazi, realitatea dobrogeana este prezentata cu titluri precum "Minunea etnică de la Dobrogea. Tărâmul armoniei celor 18 naţii", referitor la intelegerea dintre etnii in Dobrogea, si "Populaţia de 1 milion locuitori trăieşte de secole în cea mai deplină înţelegere" (Adevarul).

Realitatea arata insa cu totul altfel, dupa cum am mai prezentat si alte articole care dezmint aceste clisee, iata un altul.

° ° °

În Dobrogea, încăierări între Rominii din Dobromirul-deal şi Bulgarii din Dobromirul-vale, pentru că aceştia din urmă păşunează loturile celor dintăi. Au fost şi capete sparte şi mini rupte. E consecinţa, pe care am întrevăzut-o de mult, a politicei de concesiune şi îngăduinţă pe care au inaugurat-o de un cîrd de vreme organele administrative ale Dobrogei, de la subprefect în sus, politică care dăunează elementului românesc, încurajind pe cel străin. — P.S.

Neamul Romănesc, 21 iunie 1907

° ° °

Toti bulgarii din Dobromirul din Vale au parasit Romania in 1940, in cadrul programului schimbului de populatie, cand Cadrilaterul a fost retrocedat Bulgariei.

In imagine ruinele bisericii bulgaresti din Dobromir (Vale) inceputa in 1904 si niciodata terminata, 2021.

° ° °

Iata mai jos un articol despre infiintarea mai multor sate "romanesti" langa cele unde predominau etnicii bulgari. Iar printre ele apare si Dobromir din Deal, sat infiintat intre granita bulgareasca aflata la cativa kilometri si Dobromir din Vale, care era sat bulgaresc. Scopul este clar, iar conflictele ca cele descrise mai sus, voite prin politica de romanizare a Dobrogei.

https://techirghiol.com/nouele-sate-din-dobrogea

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

434
Techirghiol
25.04.2024 14:35
Actual: 20° C
Viteza vantului: 3.4 m/s