Cover Image

Domeniul Regal de la Mamaia - 2019

Publicat de Aurel Băjenaru, 19 August 2019
Timp de citire: 7 minute

In decursul timpului v-am prezentat deseori domeniul regal de la Balcic, mostenire a Reginei Maria a Romaniei, impreuna cu istoria lui si dovada respectului cu care trateaza bulgarii aceasta mostenire culturala deosebita, punct de atractie pentru sute de mii de turisti din toata lumea.

Astazi va prezint Domeniul Regal de la Mamaia, Palatul, Vila Reginei Maria si Vila Stirbey, vila alaturata domeniului, toate aflate in grija statului roman.

Dar mai intai, cateva cuvinte despre acestea scrise de Regina Maria in 1930 in jurnalul ei.

"La Mamaia de asemenea e o căsuţă care poartă pecetea mea. Se găseşte pe aceleaşi locuri cu o casă mult mai puternică pe care eu şi Regele am clădit-o pe nisipurile ţărmului, intins aşa kilometri şi kilometri, şi care ne-a dat totdeauna la toţi o mare bucurie. Dar soarta n’a vrut ca Regele să locuiască vreodată această casă, şi să o locuesc singură, era prea dureros. Ajunsese prea mare pentru mine, era o casă care trebuia umplută. Am dat-o atunci mamei Regelui. Amintindu-mi de propria-mi dorinţă fierbinte să am ceva al meu, i-am menit să aibă şi ea o casă netăgăduit a ei. Aşa a trecut Cara Dalga in stăpanirea ei, iar eu am luat pentru mine micul adaus pe care il pregătiserăm lui Mihai. 

Mihai, astăzi, trăeşte in palate, nu mai e băeţelul care se joacă pe un mal de Mare, şi din clădirea de nimic am făcut o mică locuinţă de vis in care eu şi Ileana aveam tocmai bine loc, pentrucă eu şi Ileana ne impărtăşim totdeauna din toate. Iar de jur imprejurul acestei mici şi stranii clădiri am desenat o grădină pardosită cu locuri mari goale la mijloc in care am sădit strălucite petunii, o floare care ţine deopotrivă la soare şi vant şi la uscăciune. Urmarea a fost o bucurie a ochilor. Casa părea căzută din cer pe un covor roşu aprins. Şi mireazma era aşa de tare că străbătea pană jos la ţărm şi era cu noi cand ne scăldam in Mare."

 

In imaginea de coperta de mai sus sunt infatisate aceste obiecte  imediat dupa constructie, vila cu turn in forma de minaret a Reginei Maria, in stanga spre mare, Palatul Regal in centru, alaturi in dreapta Vila Stirbey, de asemenea cu un turn in forma de  minaret, in Mamaia anilor 1930.

Si iata Domeniul Regal astazi.

 

 

Palatul Regal de la Mamaia

 

Palatul Regal de la Mamaia

 

Palatul Regal de la Mamaia

 

Palatul Regal de la Mamaia

 

Palatul Regal de la Mamaia - curtea din spate

 

Palatul Regal de la Mamaia - interior

 

Vila Reginei Maria de la Mamaia cu turnul in forma de minaret "decapitat".

 

Vila Reginei Maria de la Mamaia

 

Vila Reginei Maria de la Mamaia - interior

 

Vila Reginei Maria de la Mamaia - interior

 

Vila Reginei Maria de la Mamaia - interior

 

Vila Reginei Maria de la Mamaia  cu fostele gradini de vis.

 

Vila Stirbey de la Mamaia, alaturata domeniului regal, aflata inca intr-o stare destul de buna.

 Un mic istoric aporpo de Regina Maria si resedinta regala  de la Mamaia:

Se pare ca Regina Maria nici nu a locuit vredata in "castelul" propriuzis din Mamaia, constructie initiata de ea si realizata dupa planurile arhitectului Mario Stoppa. Chiar inainte de finalizarea constructiei, regina a descoperit Balcicul, unde s-a angajat cu tot sufletul in ridicarea complexului regal de acolo. Imediat dupa inaugurarea resedintei regale de la Mamaia, dupa moartea sotului ei regele Ferdinand in 1927, o face cadou reginei mama Elena. Pentru vizitele razlete la Constanta si-a pastrat mica vila cu minaret ridicata in partea de nord a resedintei regale spre mare, aceasta gandita initial pentru regele Mihai. 

Regina mama Elena s-a bucurat de resedinta de la Mamaia mai putin de trei ani, dupa care, in 1930 a fost trimisa in exil de catre sotul ei regele Carol revenit la tron. In 1932 regele Carol a vandut resedinta regala Flotilei de Hidroaviatie, aceasta devenind casino pentru ofiteri. 

In comunism a devenit restaurant, club in devize pentru turistii straini, discoteca ("Club Castel"), compania germana TUI inchiriindu-l la mijlocul anilor '80 pentru derularea operatiunilor turistice. 

Clubul Castel in anii 1970.

Descriere imagine

Vila Reginei Maria in anii 1960.

° ° °

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

212
Techirghiol
30.05.2024 21:57
Actual: 18° C
Viteza vantului: 3.79 m/s