Cover Image

Dr. Iosif Dona - "Lipitoarea Techirghiolului"

Publicat de Aurel Băjenaru, 13 August 2023
Timp de citire: 6 minute

Iată un articol apărut ca răspuns la criticile pe care doctorul Dona le făcea publice față de restaurantul modern al lui Gh. Peristeri, Zori de Zi din Techirghiol, unde acesta continuă să ia masa chiar și după apariția calomniilor sale în presă.

Pe scurt despre Iosif N. Dona (1875 - 1956), a fost un medic balneolog renumit, lucra la Eforia Spitalelor din București și venea la Techirghiol cinci luni pe an. Avea cabinetul în partea din față a Fabricii de Ape Minerale și Gazoase Nora. Aici, doctorul Iosif Dona punea renumitele sale prafuri pentru stomac și alte afecțiuni în sucurile reci făcute de către prietenul sau Ștefan Drăghici, la fabrica acestuia din urmă NORA. O stradă in Techirghiol ii poartă numele ( scris greşit Dr. Ioan N. Dona).

Monografiile regiunii îl menționează întotdeauna foarte elogios pe doctorul Iosif Dona "ca medic balneolog Dona s-a remarcat prin contribuţia esenţială la organizarea staţiunii Techirghiol şi la modernizarea amenajărilor de la Eforie Nord şi Eforie Sud" de exemplu.

Daca însă curiozitatea se concretizează printr-o simplă întrebare, "ce a făcut doctorul Dona pentru Techirghiol și regiune, concret?!" se pare că nimeni nu vă ști să răspundă la obiect. Iată mai jos câteva amănunte despre doctorul Dona mai puțin cunoscute.

° ° °

Lipitoarea Techirghiolului

În ,,UNIVERSUL " cu data de 23 c. apărut o convorbire a confratelui nostru d. Adrian Maniu cu d . dr. I. Dona, directorul stațiunei Techirghiol.

Cunoscută fiind corectitudinea profesională a numitului coleg , în tot ce s-a pus pe seama ,,mlaştinei miraculoase " și a restauratorilor din preajma ei, rámâne să ne răfuim dar, cu prezumțiosul medic - această VERITABILĂ LIPITOARE a Techirghiolului.

Oricine a trecut sau a stat prin această stațiune şi a citit afirmatiunile revoltător de injuste făcute de d. dr. Dona , trebue să rămână literalmente încremenit. Socot dar că-mi Îndeplinesc o elementară datorie de cetăţean și ziarist , luând poziție fată de o asemenea patentă rea credinţă sau patologică inconsequență. Şi nu poate eşi din această dilemă omul - mai ales zis de ştiinţă - când vorbeşte aşa cum vorbeşte de restaurantul la care se ospătează regulat de trei ani de zile , la o masă specială, servit în mod special de insuşi patronul sau de nu mai puțin harnicul și priceputul director Petrică Spirescu , cu tacâmuri şi poate chiar prețuri speciale, şi care după hârdăul de lături ce administrează în capul patronului, cu concursul unui ziarist indus în eroare, continuă totuşi să vină la acelaş restaurant şi să-i consume "lăturile" aşa cum el atât de elegant şi "civillzat" numeşte mâncarile ce i se servesc.

Că restaurantul ,,ZORI DE ZI" şi cu adevărat civilizatul său patron d . Gh. Peristeri firma atât de cunoscută apreciată nu numai de vilegiaturiştii Techirghiolului, nu numai de Constănţenii cari găsesc o plăcere să se desfete câteva ceasuri în acest minunat local, dar în însăşi Capitală, unde posedă două cofetării renumite - nu se poate resimți de asemenea calomnii, e una. Dar ce au de zis Primarul și Oficiul de turism , cari primesc zilnic listele de bucate cu prețurile stabilite , faţă de alegația mincinoasă a d-lui dr. Dona, că se ia pe o porție de pepene 25 lei la Techirghio? (Că să nu citez de cât un exemplu).

Înainte de a apăra cinstea unui negustor, care a civilizat în adevăr această stațiune, clădind un restaurant singurul demn de acest nume în localitate - ce nu- i produce nici procentele milioanelor imobiIizate în ziduri, domniile lor au de respins învinuirea de neglijentă pe seama propriei lor persoane , prin faptul că nu sancționează abuzurile negustorului (ceace, firește , nu-i cazul ) şi a oprobriului ce se aruncă pe seama unei stațiuni , a cărei răspundere ei şi numai ei o poartă ?

Fiindcă d dr. Dona vorbeşte însă de "speculă" şi de "ticăloșii cari alungă vizitatorii Techirghiolului" , să vedem care e obrazul asupra căruia se poate arunca nepedepsită o asemenea ocară ?

— la sau nu, d-să, cinci sute lei de o vizita ? Fără nici un fel de reducere! Şi incasează aceşti bani anticipat , printr'o secretară cerber, postată la intrarea cabinetulul d-sale, că să elibereze tichetul respectiv ?

( În privința acestor vizite, iată ce scrie "Parlamentul românesc" cu data de 15 August c. : "Medicul Dona, speculant de terenuri din Techirghiol, ia câte 500 lei pentru o vizita superficială, pe care o face multimei de bolnavi necăjiți și săraci, veniți la ușa lui din toate părțile, aduşi de o reclamă americană ")

— Are d-sa vre-un amestec la fabrica de ape gazoase şi apă minerală "Nora" , instalatà în curtea proprietății d-sale apă pe care o recomandă chiar prin prescriptille-i medicale că să fie cumpărată la farmacia locală, alaturi de alte medicamente fabuloase?

Cu ce prețuri se plateşte acest savant produs ,,Nora" ?

— De 30 de ani, de când profesează în Techirghiol şi a câştigat milioane peste milioane , ce imbunătățiri de ordin sanitar a adus d . doctor în stațiune şi cu cât a contribuit d-să la operele ei culturale sau de binefacere ?

Şi înainte de a răspunde la aceste întrebări , ar putea d- să să ne spună — în cazul când specula şi murdăria ce-a denunțat ar fi adevărate — care sunt masurile ce 'a luat , în calitate de director al stațiunei, înainte de a fi aruncat, prin presa , defăimarea publică asupra unei localități , căreia îi datorează atâta recunoştinţă ?

Apoi , când cineva mănâncă aşa iahnie, nu poate face gălăgie, fără a primi pedeapsa pițigoiului, care după ce a ciugulit și a înghițit seminţele din bäligar, s- a urcat pe resturi şi a început să ciripească.

CONST. N. SARRY

Dobrogea jună - 29 august 1936

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

253
Techirghiol
25.09.2023 00:19
Actual: 20° C
Viteza vantului: 4.06 m/s