Cover Image

Dupa 35 de ani - dunele marine de la Eforie.

Publicat de Aurel Băjenaru, 5 Septembrie 2021
Timp de citire: 4 minute

Revin cu un subiect despre care am mai scris, plaja cu dunele marine de la Eforie, dintre Eforie Nord si Sud.

Iata ca am dat de doua imagini ale acestor dune datand din anii '30 din aceeasi zona care, colorizate, arata exact ca si acelea pe care le-am parasit candva in Romania anului 1987. Ridicaturi ale plajei de nisip cauzate de vanturi si in timp fixate de vegetatie marunta, filigrana sau maracinoasa, exotica, oprindu-se in soseaua de coasta.

Tarmul de mare in lungime de trei kilometri dintre fostul Bar Roman de la Vraja Marii din Eforie Nord si Tabara de agrement pentru tineret de la Eforie Sud avea candva o fasie romantica de plaja, cu o pitoreasca tabara pentru copii, un FKK, o plaja de protocol, si un sanatoriu pentru copii la sud. Intre toate aceste obiective se intindea o plaja salbatica, lata, marginita la sosea de dunele marine suflate pana aici de vant, fixate de o vegetatie mica pana la arbusti de nisip, printre care si tufe de "maslin salbatic".

Descriere imagine

In jurul plajei singuratice strabatute de doua conducte de deversare a apelor lacului Techirghiol in mare, am petrecut multe zile de plaja ale unor veri de neuitat.

Anul acesta am trecut in fuga pe acolo pentru cateva imagini. Totul a fost distrus in goana multor afaceristi mici si mari de a betona toata aceasta portiune si a o presara cu hoteluri, baraci, tonete si umbrele colorate, ieftine, kitschoase, intr-o uniformitate hidoasa, placuta numai sufletelor simple, sterse, lipsite de placerea naturii neintinate la mare, natura pe care n-au cunoscut-o, sau nu au placut-o vreodata.

Alaturi de fosta plaja de la conducte a mai ramas o mica movila de nisip din ceea ce a fost o duna marina, care curand va dispare probabil si ea, cazand prada zeului Mamon.

Descriere imagine

Descriere imagine

Dupa fostul Sanatoriu de copii de la capatul acestei fasii de tarm, au mai ramas ultimele dune marine ale litoralului de sud, dune aflate in continuare "in libertate", in afara unei rezervatii. Ar fi pacat sa dispara si ele.

Descriere imagine

In rest, banul facil obtinut de la turisti facili dicteaza peisajul de plaja din zona.

Descriere imagine

Iata si cateva imagini nostalgice din anii '80 cu aceste plaje.

Descriere imagine

Descriere imagine

Descriere imagine

Descriere imagine

Descriere imagine

Descriere imagine

Vezi si:

https://techirghiol.com/paradisul-pierdut

° ° °

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

43
Techirghiol
16.08.2022 06:36
Actual: 17° C
Viteza vantului: 2,07 m/s