Cover Image

Emigrarea Dobrogenilor in America

Publicat de Aurel Băjenaru, 11 Aprilie 2019
Timpul de lecturare: 3 minute

Din Bucureşti se scrie: In mai multe rânduri autorităţile din Dobrogea au constatat prezenţa in judeţ a unor emisari cari îndeamnă pe ţăranii din acea regiune să emigreze. Autorităţile au intervenit la un moment dat şi au determinat pe unii ţărani să se înapoeze din drumul ce-l luase spre America.

Dar atunci ţăranii plecau pe socoteala lor. Şi vindeau vitele şi lucrurile, îşi desfăceau toată gospodăria lor şi plecau după mai bine. 

Acum însă s'au constatat locuri şi mai grave. Autorităţile din Tulcea au aflat că cinci ţărani din comuna Topolog acel judeţ, au plecat spre Constanţa, unde ii aşteaptă un vapor american care îi transportă fără nici o condiţiune in America.

De sigur că ţăranii din Topolog pentru a afla oferta atât de bine-voitoare a vaporului american au fost vizitaţi de niscaiva emisari cari stau în legătură cu comandantul acelui vapor. Autorităţile din Tulcea au cerut ministerului de interne să Ia măsuri pentru oprirea ţăranilor din Topolog, cari s'au pregătit să emigreze. Ar trebui însă ca autorităţile să la măsuri şi pentru prinderea emisarilor cari indeamnă pe ţărani să emigreze şl să-i dea judecatei. Altfel, curentul de emigrare va lua proporţii foarte mari  caci e destul sa se afle prin sate că sânt vapoare cari transportă gratuit la America pe ţărani, pentru  ca mulţi oameni nemulţumiţi de soarta lor, sa pornească pe drumul pribegiei. 

Tribuna, 13 Maiu n. (30 Aprilie v.) 1910 

 

***

 

"La început au venit puțini. Aceștia apoi trimițând bani frumoși acasă, mai scriind celor de acasă cât e de ieftin și bun traiul aici, cât e de bună plata, au fost așa-zicând chemătorii miilor de români ce mai în anii trecuți veniseră pe aici și vin și azi. S-au îndemnat unii din alții. Românii veniți aici s-au fotografiat. Fotografia apoi au trimis-o acasă… și făloși de la fire românii noștri nu s-au fotografiat în hainele murdare în care lucrează, nici în fumul negru al fabricei, ci spălați, îmbrăcați de sărbătoare, șezând în scaune domnești în jurul mesei încărcate de mâncări și cu sticla de bere în mână… Cei de acasă, văzând aceste chipuri, chiar și după legea cea mai firească, s-au îndemnat și și-au propus ca ori ce să-i coaste, dar pleacă și dânșii la America, că uite cât de bine trăiește vărul Ion și vecinul Gheorghe și ei scriu că acolo funtul de carne e numai zece cenți…"

Iancu Roman

Românul în străinătate, New York 1910

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

56
Techirghiol
18.09.2019 04:32
Actual: 19° C
Viteza vantului: 4,1 m/s