Cover Image

Emigrări, Dobrogea 1900

Publicat de Aurel Băjenaru, 12 Iunie 2022
Timp de citire: 2 minute

Un mare curent de emigrare a coprins pe toți musulmanii din Bulgaria , Bosnia-Hertegovina şi chiar din Dobrogea.

Un vechiu funcţionar din port ne spunea mai zilele trecute ca nici într'un an n'a emigrat atâta lume ca in toamna aceasta. Mai nu e vapor spre Constantinopole, care să nu ducă cu dênsul 2-3 sute de suflete. In Dobrogea mai n'a remas țigan turcesc. Toţi şi -au vindut, bivolii şi căruțele, averea lor principală , şi au plecat cete-cete, până ce autoritățile să prindă de veste. Cultivatorii au remas fără omeni la culesul porumbului, muncă cu care țiganii ambulanți se îndeletniceau pe vremea asta.

Spre a putea pleca mai uşor, ei s'au folosit, puşi la cale de un cetăţean român , se zice, de următorul espedient : se duceau, ceata intreagă , la un primar rural şi spunea că sunt fugari şi dezertori din Bulgaria , cerènd un act cu care s'ar putea împatria în Turcia . Prevězuți cu un asemenea act veneau la Poliţia Constanţei , care le libera un act că indivizii cutare şi cutare, cu familiile lor , nu datorese nimic Statului ; iar consulatul turcese liberează tuturor posesorilor turci de asemenea acte, paşapórte cu care trec în Turcia.

De la Constantinopole, nu putem şti, funcţionarii Statului sau al vre-unei companii oare-care, dă fie-căruia de cheltuială şi transportul până la o anumită localitate în Asia Mica, unde li se daŭ apoi câte doi boi şi hrana până la recolta viitoare , câte 30 de bani de fie-care suflet.

Semnalăm toate aceste la atentiunea guvernului rugându-l să iea măsurile trebuincioase ca să nu se despopuleze cu desăvêrşire provincia.

Constanța, 8 octombre 1900

° ° °

In imagine Constanța, Piața Ovidiu la 1900.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

14
Techirghiol
30.05.2023 04:21
Actual: 17° C
Viteza vantului: 4.43 m/s