Cover Image

Eminescu in Dobrogea

Publicat de Aurel Băjenaru, 15 Ianuarie 2020
Timp de citire: 3 minute

"În anul 1882, după ce definitivează Luceafărul, îşi ia o vacanţă şi în iulie va sta în Constanţa în hotel d’Angleterre.

Era perioada în care s-a inaugurat hotelul Carol I, unde a fost primită presa din zonă şi din Bucureşti şi când se face o puternică propagandă pentru turismul românesc la malul Mării Negre. Cred că este prima campanie de acest gen şi la care Eminescu se alătură grupului de jurnalişti. După care se plimbă prin Dobrogea, vreo 15 zile. Fratele lui, Matei Eminovici, era militar la garnizoana din Brăila şi i-a dat un docar (şaretă-n.r.) cu care s-a plimbat prin Dobrogea şi ajunge la Peştera Sfântului Andrei. De acolo, Eminescu transmite informaţii către ziarul Timpul din zona actualei comune Ion Corvin, Cuzgan cum se numea atunci.

În amintirea şederii lui la Peştera Sf. Andrei, în 1922, se organizează serbări câmpeneşti foarte ample. Oficialităţile dobrogene vor să creştineze perechile de concubini şi se strâng într-o duminică vreo 40 de perechi şi se fac nunţi oficiale şi se botează toţi copiii rezultaţi din aceste relaţii. Este o sărbătoare foarte mare, un soi de nuntă în codru, care este consemnată de presă prin reportaje superbe de la faţa locului, în 5 septembrie 1922. Constantin Sari a organizat evenimentul şi era redactor la ziarul Dobrogea Jună. În amintirea ei se pune o cruce la Izvorul Mihai Eminescu de la Peştera Sf. Andrei, la câteva sute de metri mai la vale de izvorul Sf. Andrei.

Ar trebui reînviată tradiţia aceasta de a face nunţi oficiale. Oamenii aceia nu aveau bani să-şi organizeze propriile evenimente şi atunci erau organizate de către oficialităţile locale".

 Nicolae Georgescu, "Cercul strâmt. Arta de a trăi pe vremea lui Eminescu"

 

* * *

Ceea ce releateaza Nicolae Georgescu aici referitor la Eminescu si vizita sa la Pestera Sf. Andrei, este o legenda urbana.

Pestera Sf. Andrei a fost readusa "la lumina" si prezentata lumii moderne de avocatul  Ion (Jean) Dinu si preotul Constantin Lembrau din comuna Adamclisi in anul 1943, deci 61 de ani dupa vizita (singura) lui Eminescu in Dobrogea. Iar relatarea din Dobrogea aparuta in Timpul, se refera la o crima petrecuta in localitatea Saraiu,  despre care acesta afla in  drum spre Bucuresti, mult prea departe de locurile mai sus vizate.

 

In imagini Pestera Sf. Andrei si Izvorul lui Eminescu din Padurea Migilet - Dobrogea

 

Vezi si:

https://techirghiol.com/scrisoare-de-la-mare

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button
Techirghiol
02.07.2020 14:25
Actual: 29° C
Viteza vantului: 6,2 m/s

Vizitatori astazi

266