Cover Image

Eroii de la Cotul Donului / Stalingrad

Publicat de Aurel Băjenaru, 1 Noembrie 2023
Timp de citire: 4 minute

Bătălia de la Stalingrad care s-a întins pe întreagă perioadă 23 august 1942 - 2 februarie 1943, este considerată cea mai mare și mai sângeroasă bătălie din istoria omenirii. Numărul total al pierderilor de vieți umane este estimat aproximativ la 3 milioane. Aici s-a hotărât de fapt soarta celui de-a doilea război mondial.

Din cei un sfert de milion de români trimişi să lupte la Stalingrad şi-n Cotul Donului, peste 150.000 au fost înregistraţi ca "pierderi" – adică morţi, răniţi şi luaţi prizonieri. În stepa Donului nici o curce, nimic nu amintește de acești soldați căzuți.

Copil fiind și chiar adolescent, îmi părea oarecum de neînțeles, chiar grotesc, să merg la cimitir și să văd acolo crucea bunicului, numele lui dar și fotografia și numele cu datele de deces al unui necunoscut, pentru mine. Doi într-o groapă? Locotenentul Marin Dobrescu°, unchiul necunoscut, căzut în bătălia de la Cotul Donului era numai comemorat acolo. Simbolic i s-au îngropat câteva obiecte personale căci adevăratul loc unde se odihnește alaturi de camarazi de ai săi, nu-l știe nimeni.

Găsind referiri despre parastasul eroilor din Techirghiol căzuți acolo și numele lui, abia acum am realizat dimensiunea simbolicii mormântului unde este îngropat bunicul Constantin Băjenaru, dar unde a fost îngropată și este păstrată și amintirea ginerelui sau căzut în război. Deoarece despre acești eroi ai orașului nu am mai întâlnit vreodată o referință, probabil și amintirea lor publică s-a pierdut demult, îi aduc aici în amintire printr-un fragment de articol din Dobrogea Jună din 1943.

° ° °

Caravana (Dobrogea Jună) la Techirghiol

(fragment)

Sosirea în localitate

Primiți la gară de o seamă de fruntaşi şi membri ai corpului didactic în cap cu d-l Col. lon Mărculescu, primarul oraşului şi preşedinte al Căminului Cultural şi P. Macri, fost primar şi preşedinte de onoare al Căminului, membrii Caravanei, dupaun scurt popas la vila „Dobrogea Jună" , s'au dus în corpore la biserică , că să asiste la parastasul slujit pentru odihna sufletelor eroilor căzuți pe câmpul de apărare al Neamului şi al Crucii.

Numele lor, întru veşnică pomenire sunt: Locot. Dobrescu Marin, Sublt. Bălănică Constantin, Subofițer Radu Marin, Caporal Băncilă Vasile şi Nicolae Gheorghe, fruntașii Babanica Pericle şi Chiran Gheorghe, soldați Son Vasile, Gavrilă lon, Micu Nicolae şi Răduinea Florea.

După săvârșirea serviciului religios , oficiat cu toată evlavia de un sobor de preoți în frunte cu parohul Pärintele Antofie , întreagă asistentă s'a îndreptat spre școală No. 2. în a cărei curte, străjuită de duhurile celor opt eroi, ale căror morminte simbolice sunt înșirate în fața școalei, din inițiativa directorului şi împodobite zilnic de elevi, s-a desfăşurat şezătoarea.

Frumosul local al şcoalei, ridicat de fostul primar P. Macri , este aşezat pe culmea care domină satul Techirghiol.

[...]

Dobrogea jună - Anul 39 No 55 - 28 iulie 1943

° Marin Dobrescu a fost căsătorit cu Aneta, fata lui Constantin Băjenaru fost primar, iar fii săi au fost Doru (Dumitru) Dobrescu si Bebe Dobrescu.

Descriere imagine

În imagine "frumosul local al şcoalei, ridicat de fostul primar P. Macri , aşezat pe culmea care domină satul Techirghiol" și curtea cu mormintele simbolice ale celor opt eroi techirghioleni.

Imaginea este făcută în urmă cu puțini ani, clădirea și curtea fiind lăsate în paragină.

twitter sharing button twitter sharing button linkedin sharing button

Vizitatori astazi

91
Techirghiol
04.12.2023 10:48
Actual: 4° C
Viteza vantului: 4.82 m/s